Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cine nu curăță terenurile de ambrozie
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 sep 2018

Guvernul a aprobat miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind combaterea ambroziei, plantă care provoacă rinite alergice. Legislația prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”La nivelul fiecărui unități administrativ-teritoriale va fi centralizată situația terenurilor pe care se dezvoltă această plantă și va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligația fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înflorește. Vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. 

Ministerul Agriculturii va pune la dispoziția publicului un site specializat. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind combaterea buruienii ambrozia încă din luna martie.

Proprietarii de restaurante se tem că pesta va face mâncarea din porc mai puțin gustoasă CITEȘTE ȘI Proprietarii de restaurante se tem că pesta va face mâncarea din porc mai puțin gustoasă

Legea prevede amenzi cuprinse între 750 de lei și 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri persoane fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru proprietarii persoane juridice, dacă aceștia nu combat și nu distrug respectiva buruiană.

Argumentul este că ambrozia reprezintă o buruiană care generează alergii severe și afectează tot mai mulți români.

Potrivit proiectului, ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigații, ai bazinelor piscicole, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Deputații Puterii au adoptat o hotărâre prin care aleșii pot fi suspendați până la 1 lună de către majoritate. Sunt interzise pancartele, iar deputații pot fi evacuați din Parlament CITEȘTE ȘI Deputații Puterii au adoptat o hotărâre prin care aleșii pot fi suspendați până la 1 lună de către majoritate. Sunt interzise pancartele, iar deputații pot fi evacuați din Parlament

Legea prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri vor fi obligați să execute periodic lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice, astfel încât să împiedice creșterea, înflorirea și răspândirea plantei.

Dacă proprietarii de terenuri nu respectă prevederile legale de combatere a ambroziei, vor fi sancționați cu avertisment, iar dacă nu se conformează prevederilor din avertisment, vor primi o amendă contravențională cuprinsă între 750 de lei și 5.000 de lei – persoanele fizice - și între 5.000 de lei și 20.000 de lei persoanele juridice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambrozie
amenzi
terenuri
proprietari
norme
metodologice