Ultimul bilanț ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități; în total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală

Ultimul bilanț ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități; în total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2018

Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate și 57 de cazuri la mistreți, anunță ANSVSA. În total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unei informări transmise, joi, de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), de la data confirmării prezenței virusului în România pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice, scrie News.ro.

"Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 57 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 232.722 de porci afectați de boală", arată sursa citată.

Teodorovici anunță un nou sistem de despăgubire: Atenție, țineți-vă orătăniile în curte! La inundații, bani doar cu autorizație de construcție CITEȘTE ȘI Teodorovici anunță un nou sistem de despăgubire: Atenție, țineți-vă orătăniile în curte! La inundații, bani doar cu autorizație de construcție

Astfel, în zona de N-V a României, boala evoluează în trei județe: Satu-Mare, Sălaj și Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 13 localități. Au fost uciși 1.375 de porci domestici și au fost afectați 15 porci mistreți.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 194 de localități din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Giurgiu. Au fost uciși 54.296 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost uciși 178.426 de porci. Totodată, au fost afectați 42 de porci mistreți.

Potrivit sursei citate, în județul Satu Mare sunt 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți, în Bihor - 28 de focare în gospodăriile populației și 1 un caz la mistreț, iar în Sălaj sunt 4 cazuri la mistreți.

În cealaltă regiune afectată, în județul Tulcea sunt 551 de focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploatație comercială de tip A, 5 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploații comerciale și 34 de cazuri la mistreți, în Brăila - 60 de focare în gopodăriile populației și 6 în exploatații comerciale, în Constanța - 67 de focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț, în Ialomița - 111 de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreți, în Galați - 9 focare în gospodăriile populației și 1 caz la mistreț, în Ilfov - 7 focare în gospodăriile populației, în Călărași - 41de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreț, în Buzău - 3 focare în gospodăriile populației, iar în Giurgiu este un focar în gospodăriile populației.

Conform ANSVSA, în 13 august au fost stinse primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din județul Satu Mare.

"Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei", se arată în document.

Reprezentanții ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană și că toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai precizează ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
ansvsa