CEO-ul Raiffeisen, Steven van Groningen, s-a asociat cu omul de afaceri american Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley, pentru un proiect imobiliaro-agricol lângă Cluj

CEO-ul Raiffeisen, Steven van Groningen, s-a asociat cu omul de afaceri american Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley, pentru un proiect imobiliaro-agricol lângă Cluj

Stânga: CEO-ul Raiffeisen, Steven van Groningen; Dreapta: comuna Vultureni, Cluj

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 nov 2017

CEO-ul Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, este acționar minoritar al firmei Șoimeni Parc din satul Băbuțiu, comuna Vultureni, situată la circa 30 de kilometri de Cluj. Firma are în proiect construirea unui ansamblu rezidențial în satul respectiv, proiect ce implică și introducerea unui teren în intravilan, iar la începutul lunii iunie a acestui an a solicitat la OSIM înregistrarea mărcii unei ferme organice de legume din aceeași localitate, aflată în activitate din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Unul dintre administratorii Șoimeni Parc SA este omul de afaceri american din Cluj Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri de investiții din SUA de tip venture capital care finanțează start-up-uri tehnologice în Sillicon Valley. Lothrop este patron al publicației românești PressOne și fondator al ONG-ului de acțiune civică Romania One.

EXCLUSIV O nouă idee a Guvernului Tudose: ”Casa de Comenzi a României” care să colecteze produse locale pentru piața internă și export. Denumirea amintește de un sistem al PCR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă idee a Guvernului Tudose: ”Casa de Comenzi a României” care să colecteze produse locale pentru piața internă și export. Denumirea amintește de un sistem al PCR

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Șoimeni Parc este controlată de o entitate juridică înregistrată în statul american cu statut de "paradis" fiscal și corporativ Delaware, Eurovillage LLC, cu peste 94% din capital. Ceilalți acționari, în afară de Steven van Groningen, care deține 1,67% din acțiuni, sunt soții Liviu și Felicia Simionaș, parteneri cu Don Lothrop și în alte firme locale, cum ar fi New Vista SRL sau Donvas SRL.

Liviu Simionaș deține și firma Park 2 Fly Air SRL, care administrează o parcare auto de lângă aeroportul internațional Avram Iancu din Cluj, destinată celor care tranzitează municipiul cu avionul.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În septembrie, Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism de pe lângă Consiliul Județean Cluj a luat în discuție în vederea aprobării PUZ-ul proiectului Șoimeni Parc SA privind "introducere teren în intravilan pentru construire ansamblu rezidențial cu dotări aferente, comuna Vultureni, sat Băbuțiu, județul Cluj".

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a decis că proiectul nu necesită o evaluare de mediu, "deoarece amplasamentul studiat nu se găsește în arii naturale protejate de importanță națională, comunitară sau internațională și nu se identifică impact semnificativ advers asupra mediului ca urmare a implementării acestuia".

În iunie, Șoimeni Parc SA a depus la OSIM o cerere de înregistrare a mărcii COLINA FARMS. Colina Farms este o fermă organică de legume din același sat clujean Băbuțiu, business controlat de firma Lael Consulting Company SRL. Don Lothrop deține 49% din companie, asociat majoritar fiind Liviu Baltă.

Papa Francisc interzice vânzarea de țigarete în magazinul fără taxe al Vaticanului CITEȘTE ȘI Papa Francisc interzice vânzarea de țigarete în magazinul fără taxe al Vaticanului

Baltă a fost partener cu Lothrop și în firma Sere Transilvania SRL din Cluj, producător de solarii și sere cu afaceri anuale de aproape 8 milioane lei. Steven van Groningen a participat în vara acestui an, alături de Don Lothrop și de ambasadorul SUA la București Hans Klemm, la inaugurarea noului sediu al Sere Transilvania SRL din satul Vâlcele, comuna Feleacu, din județul Cluj

La ferma Colina Farms din Băbuțiu sunt cultivate organic legume și verdețuri pe o suprafață de 3,5 hectare. Modelul de business presupune vânzarea producției direct către consumatorii persoane fizice, pe bază de abonament, firma asigurând și transportul comenzilor la clienți. Există planuri și pentru deschiderea unui magazin specializat în Cluj, precum și a unei zone de picnic la fermă, unde clienții voluntari vor putea să consume legumele îngrijite și culese personal de ei.

"Am încercat inițial să colaborăm și cu niște lanțuri mari de magazine și restaurante, însă, deși apreciau produsele noastre, nu eram avantajați din pricina comenzilor mici pe fiecare locație", declara, în iulie, Liviu Baltă, pentru stiriagricole.ro. Anul trecut, firma care operează ferma, Lael Consulting Company SRL, a înregistrat un profit net de circa 11.000 lei, la o cifră de afaceri de 115.000 lei. Tot în 2016, Lael Consulting a depus actele pentru a obține PUZ pentru proiectul "Introducere teren în intravilan pentru construire drum acces, infrastructură utilități, pensiune agroturistică, împrejmuiri, amenajări, racorduri, branșamente" în Băbuțiu.  

SONDAJ Americanii se opun loteriei vizelor CITEȘTE ȘI SONDAJ Americanii se opun loteriei vizelor

Potrivit propriilor declarații, șeful Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, a adoptat un regim alimentar "aproape exclusiv" vegetarian încă din urmă cu 8 ani. "În primul rând, pentru că nu poate să fie de acord cu modul în care sunt crescute animalele. Al doilea aspect are legătură cu energia, pentru că industria alimentară face o risipă incredibilă de energie, iar al treilea are legătură cu sănătatea", se arată într-un material de pe site-ul http://nutritie.bio/.

“Avem vreo 150 de hectare cumpărate de niște investitori americani. Vor să facă inclusiv hotel, SPA. Ei au spus că pur și simplu s-au îndrăgostit de această zonă. Asta cred că va duce la dezvoltarea comunei. Fostele pășuni se pot amenaja ca zone de agrement pentru că efectivele de animale au scăzut drastic în comună. Vor face piste de biciclete, piste de motocros, locuri de alergare, ei sunt dispuși să facă“, declara anul trecut, pentru monitorulcj.ro, primarul comunei Vultureni, Eugen Mureșan.

Omul de afaceri american Don Lothrop a venit prima oară în România în 2003 și este implicat în mai multe business-uri în zona Cluj. De asemenea, deține publicația PressOne și este fondator al ONG-ului de acțiune civică Romania One, fiind inițiator și al altor proiecte sociale și de caritate.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
steven van groningen
don lothrop
pressone
romania one
cluj
vultureni
babutiu
soimeni parc sa
sere transilvania
pensiune agroturistica
ferma organica legume