Compania elvețiană Clariant va finaliza în 2021 fabrica de bioetanol din Podari, județul Dolj, reprezentând o investiție de circa 140 de milioane de euro, și și-a asigurat de la fermieri circa 75% din materia primă – paie de grâu – necesară funcționării la capacitate maximă. Reprezentanții companiei spun că, având în vedere abundența materiei prime, România are potențial pentru cel puțin 10-15 fabrici de mărimea celei din Podari.
“În fiecare zi, peste 800 de persoane lucrează simultan, astfel că toate clădirile sunt aproape finalizate. Suntem în termen pentru a finaliza fabrica până la sfârșitul anului 2021, după care va începe producția propriu zisă de bioetanol celulozic”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Gavriluță, Country Head Clariant România.
Compania colectează încă din 2018 materie primă de la fermierii din zonă și o păstrează deocamdată în depozite. Până în prezent, Clariant a contractat 75% din cantitatea de 250.000 de tone de paie necesară funcționării fabricii la capacitate maximă, când producția va fi de 50.000 de tone de etanol celulozic anual. Urmează o nouă campanie de recoltare, iar colaborarea cu fermierii va continua și în anii viitori.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Gavriluță spune că există un mare interes din partea clienților actuali și potențiali, atât din România cât și din țările UE pentru etanolul celulozic, un biocombustibil avansat care poate fi ușor amestecat în combustibilul convențional și poate fi utilizat în infrastructura auto actuală, fără investiții suplimentare.
Prin proiectul din județul Dolj, început în 2018, Clariant vrea să arate că tehnologia poate fi utilizată la scară comercială și că investiția poate fi replicată în alte zone din România, din Europa și din întreaga lume.

“Dincolo de acest proiect, care este un reper, strategia de afaceri pe perioada următoare este acordarea de licențe pentru tehnologia sunliquid® și furnizarea de culturi inițiale de pe platforma noastră proprie de enzime și drojdii. România are un potențial de cel puțin 10-15 fabrici de mărimea celei din Podari, având în vedere abundența materiilor prime”, a afirmat Gavriluță.
Până în prezent, elvețienii au acordat deja licențe unui număr de cinci companii, din Slovacia, Polonia, Bulgaria și China.
Investiția din România beneficiază de o finanțare de peste 100 de milioane de euro din partea Clariant la care se adaugă o sumă de 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

“Fabrica reprezintă un proiect emblematic pentru producția de biocombustibili avansați în Europa și un pas semnificativ pentru a poziționa România ca un pionier în domeniul combustibililor inovatori”, mai spune coordonatorul proiectului.
Înființată în 1995, compania Clariant este unul dintre principalii jucători din industria chimică, cu vânzări anuale de 3,86 miliarde de franci elvețieni (3,55 miliarde euro) și peste 13.000 de angajați în 53 de țări.