CONFIRMARE Guvernul majorează substanțial capitalul companiei prin care vrea să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine. Investiții promise de 100 milioane euro, obiective ambițioase de intrare pe piață

CONFIRMARE Guvernul majorează substanțial capitalul companiei prin care vrea să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine. Investiții promise de 100 milioane euro, obiective ambițioase de intrare pe piață
scris 25 apr 2019

Guvernul a decis majorarea la peste 93 milioane lei a capitalului social al Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A, intrumentul prin care ar fi înființate magazine de stat cu produse exclusiv românești, care să scoată din piață intermediarii de produse agricole și să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine, după cum a anunțat anterior Profit.ro. Ministerul Agriculturii a promis că, prin noua companie de stat, vor fi înființate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole, investițiile urmând să atingă 100 milioane euro. Obiectivul noii societăți de stat este ocuparea unui segment important din piața agroalimentară până în 2021.

Profit.ro a prezentat un document oficial al Ministerului Agriculturii, care indică faptul că Guvernul își propune, prin noua companie de stat, un program investițional de circa 100 milioane de euro.

Conform hotărârii de înființare, de la 1 decembrie, capitalul social inițial al Societății Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. este de 100.000 de lei, format din aport în numerar. Capitalul social vărsat, la data constituirii, este format din aport in numerar în cuantum de 30.000 lei. Diferența de aport în numerar trebuia vărsată în termen de maxim 12 luni de la înregistrarea societății. Capitalul social este împărțit în acțiuni nominative, în număr de 10.000, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare.

Ministrul Daea a găsit o alternativă la ”Nici o masă fără pește oceanic!”. Ce mesaj propune să fie afișat pe panouri în școli și instituții din toată țara CITEȘTE ȘI Ministrul Daea a găsit o alternativă la ”Nici o masă fără pește oceanic!”. Ce mesaj propune să fie afișat pe panouri în școli și instituții din toată țara

Acum, Guvernul a adoptat majorarea capitalului social la de la 100.000 lei la 93.100.000 lei. Totodată, capitalul social va fi împărțit în acțiuni nominative, în număr de 9.310.000, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

Sursa acestei majorării este constituită din banii rămași din fostul program european de subvenții agricole SAPARD, după cum a relatat anterior Profit.ro, precum și din sumele rezultate din rambursarea creditelor garantate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit şi Fondul european de garantare agricolă.

Conform actului redactat de Executiv, prin strategia de dezvoltare adoptată de Consiliul de Administrație al Casei Unirea, pentru perioada 2019-2021 au fost stabilite primele obiective ale activității comerciale menite să sprijine în special programele naționale pentru tomate, usturoi, carne și lapte, vin și produse melifere.

Vor fi sprijinite însă și formarea și promovarea la export a unor importante contingente de cereale, furaje și produse procesate din cereale, carne, legume și fructe. Întregul program comercial al societății va promova (prin politicile de contractare bazate pe cicluri lungi) integrarea în circuite economice viabile, în primul rând, a fondului de soiuri și rase performante românești, mai arată Guvernul.

Mai mult, majorarea capitalului va asigura finanțarea primelor investiții necesare formării și operaționalizării rețelelor proprii de achiziții, sortare și procesare primară, depozitare de tranzit și de stocare, promovare și vânzare en gros și en detail către industriile orizontale, lanțurile de retail și populație.

Societatea țintește pentru perioada 2019-2021 un segment mediu de piață (pe principalele categorii de produse) de 8-10%, arată Guvernul.

Dragnea avansează ideea unei cote TVA de 5% pentru produsele bio și ”tradițional românești”: Producătorii români trebuie ajutați în competiția cu multinaționalele CITEȘTE ȘI Dragnea avansează ideea unei cote TVA de 5% pentru produsele bio și ”tradițional românești”: Producătorii români trebuie ajutați în competiția cu multinaționalele

Guvernul a aporbat, la 1 decembrie anul trecut, înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A., care va avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole precum cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. Capitalul inițial al societății va fi de 100.000 lei, fiind împărțit în 10.000 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 de lei fiecare. Noua companie de stat ar urma să ajute fermieri mici și mijocii să își valorifice produsele, fiscalizând activitatea acestora și reducând evaziunea în domeniu, care se ridică la 3 miliarde euro.

Obiective

- Cel puțin 10 platforme de preluare, sortare, condiționare, păstrare, ambalare și analiză a legumelor și fructelor, a căror activitate va spori cu peste 15-20% cantitatea acestor produse de proveniență autohtonă în piață.

- O structură de achiziție și procesare primară a peștelui de apă dulce de tip bursă, capabilă să asigure preluarea si distribuția a cel puțin 15-20% din cotele de captură din Delta Dunării.

- Cel puțin 2 platforme de achiziție și însilozare a cerealor, cu o capacitate de circa 200-300.000 de tone, amplasate în zone portuare dunărene capabile să opereze vase maritime.

- Completarea a cel puțin 10 clustere agricole existente sau în formare cu capacități de procesare primară prin preparare/ conservare/ ambalare/ standardizare, astfel încât să fie sporită sensibil valoarea adăugată a produselor agricole primare. 

Ministerul Agriculturii estimează că, prin aceste investiții, vor fi create cel puțin 450-500 de locuri de muncă directe, va fi atras în zona pieței organizate și fiscalizate un segment estimat la circa 10% din piața actuală a cerealelor, legumelor și fructelor și vor fi asigurate din surse interne peste 30-40% din cantitățile de carne de porc, vită, pasăre și pește asigurate în prezent din import.

Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul CITEȘTE ȘI Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul

Executivul și-a motivat decizia de înființare a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. prin faptul că, în prezent, producția agricolă nu se reflectă la potențial maxim în PIB, cu toate că terenurile cu destinație agricolă din România ating aproape 15 milioane de hectare. Astfel, în cele peste 3 milioane de gospodării individuale, majoritatea deținând mult sub 10 hectare, două treimi nu se califică pentru programele de subvenționare directă. 

Societatea va avea sediul social în municipiul București, sector 1,Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”, dar acest sediu va putea fi mutat ulterior prin decizie a adunării generale.

Conducerea executivă a Societății Naționale “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. este asigurată de un director general și trei directori care administrează activitatea în scopul realizării obiectivelor stabilite de consiliul de administrație și participă la ședințele acestuia fără drept de vot.

Guvernul arată că noua societate de stat va conduce la integrarea în circuitul economic organizat și fiscalizat a cât mai multora din cele peste 2 milioane de mici gospodării deținătoare de suprafețe agricole. Astfel, va fi asigurată trasabilitatea produselor agricole, creșterea siguranței alimentare și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale, estimată în prezent la aproape 3 miliarde euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
comert
agricultura
unirea
majorare
capital
piata
obiectiv
investitii
platforma
bursa
peste
procesare
produse
fermier
guvern
marfa
horarare
infiintare