Cotația grâului, în scădere pe fondul progreselor înregistrate la negocierile de la Istanbul

Cotația grâului, în scădere pe fondul progreselor înregistrate la negocierile de la Istanbul
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2022

Cotațiile la grâu și soia boabe au scăzut la bursa de la Chicago după anunțul privind progresele înregistrate cu prilejul negocierilor pentru crearea unui coridor sigur pentru navele care transportă cereale și oleaginoase din Ucraina, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 11:55 GMT cotația grâului era în scădere cu 0,4% până la 9,07 dolari pentru un bushel în timp ce cotația la soia boabe era în scădere cu 1,3% până la 13,34 dolari pentru un bushel, scrie Agerpres.

Justiția europeană a interzis Danemarcei să comercializeze brânză \'\'feta\'\' CITEȘTE ȘI Justiția europeană a interzis Danemarcei să comercializeze brânză ''feta''

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe a declarat că în cursul discuțiilor care au avut loc miercuri la Istanbul au fost puse la punct unele elemente ale unui posibil acord cu privire la crearea unui coridor sigur pentru navele care transportă cereale și oleaginoase din Ucraina.

"Grâul, porumbul și soia boabe sunt în scădere astăzi ca urmare a știrilor cu privire la posibile progrese în negocierile pentru crearea unui coridor sigur pentru cerealele din Ucraina, la care se adaugă îngrijorările mai largi cu privire la o posibilă recesiune care ar distruge cererea", a declarat Matt Ammermann, analist la StoneX. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de capacități mari de transport maritim pentru a-și putea exporta cerealele iar un coridor sigur ar fi un progres major care ar putea permite Ucrainei să pună pe piață mari cantități de cereale.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate de la debutul invaziei rusești, ceea ce a dus la creșterea explozivă a prețurilor globale la cereale și ulei de floarea soarelui.

Potrivit analiștilor, Rusia este și ea interesată de normalizarea transportului maritim în Marea Neagră pentru că are și ea o recoltă mare de cereale pe care vrea să o exporte.

"Piețele sunt afectate, de asemenea, de teama că băncile centrale vor începe să majoreze dobânzile pentru a contracara inflația, ceea ce ar crește riscul unei recesiuni mondiale, care ar duce la distrugerea cererii pentru cereale și soia boabe", a adăugat Ammermann. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
grau
pret