Fermierii români scapă de plafonarea subvențiilor

Fermierii români scapă de plafonarea subvențiilor
scris 3 apr 2019

Comisia Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii.

„Astfel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acțiune în această privință. Mai mult decât atât, în urma consultărilor cu fermierii români s-a constatat că dorința acestora este ca viitoarea Politică Agricolă Comună să nu impună plafonarea plăților la o anumită sumă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

VIDEO & FOTO Primele imagini cu Ford Puma, care va fi produs la Craiova CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Primele imagini cu Ford Puma, care va fi produs la Craiova

De asemenea, potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, a fost aprobată o convergență progresivă a subvențiilor prin care România este avantajată de creșterea subvenției la unitatea de suprafață.

România nu a susținut plafonarea plăților directe deoarece această restricție ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate în raport cu importurile din țările terțe. De altfel, fermierii din România și din alte șase state europene au semnat în luna decembrie 2018 un document privind poziția acestor țări în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele măsuri susținute fiind mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvențiilor și renunțarea la plafonarea subvențiilor. Documentul a fost transmis Comisiei Europene și comisarului pe agricultură Phil Hogan.

Prin plafonarea plăților directe, fermierii români aflați în plin proces de consolidare ar fi fost profund dezavantajați. „Agricultura a făcut un salt extraordinar de când România a intrat în Uniunea Europeană. Hotărârea de a se continua sprijinul pe unitatea de suprafață trebuie salutată, fiind o adevărată plasă de siguranță pentru fermierii români și pentru fermele cu o dimensiune peste medie. Cu sprijinul fondurilor europene, fermele din România vor putea continua investițiile”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
subventii agricultura
fermieri