Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice

Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice
scris 7 mar 2022

Prețul grâului înregistra o creștere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,60 dolari per bushel, din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului ruso-ucrainean, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, prețul grâului a înregistrat o creștere de peste 40%, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina și Rusia, scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

La bursa de cereale de la Chicago, prețul porumbului înregistra luni un avans de 2,7%, iar la soia de 2,05%, ambele cotații fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și al semințelor oleaginoase.

"Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aștepta la reluarea exporturilor de grâu și porumb din Ucraina și Rusia", a declarat un trader european pentru Reuters.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile rusești și a impactului sancțiunilor. Porturile ucrainene rămân închise iar comercianții nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancțiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alți furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendința ar urma să continue, explică traderii.

"Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele țări vor introduce restricții la export pentru a opri dispariția propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că prețurile vor crește și mai mult", susțin traderii.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Bulgaria intenționează să-și majoreze rezervele de grâu și să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia și al volatilității piețelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

Producătorii spun că statul bulgar intenționează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri și ar putea restricționa exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziții.

Traderii spun că Bulgaria, unul dintre exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianții încercând să înlocuiască grâul pe care intenționau să-l cumpere din Ucraina și Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunțat vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creșterii prețurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grâu
chicago
bursa