În Europa, seceta pedologică se află la cel mai scăzut nivel din 2018

În Europa, seceta pedologică se află la cel mai scăzut nivel din 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

În scădere din octombrie, la începutul lunii ianuarie, seceta pedologică a coborât la începutul lunii ianuarie la cel mai scăzut nivel din aprilie 2018 în Europa și de-a lungul întregii coaste mediteraneene, potrivit celor mai recente date ale Observatorului European al Secetei (EDO) analizate de AFP, transmite Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între 1 și 10 ianuarie 2024, seceta a afectat 19,6% din teritoriul european. Această proporție a scăzut sub 20% pentru prima dată în ultimii șase ani. Anul trecut, în aceeași perioadă, seceta a afectat 35,1% din teritoriul studiat, scrie G4Media.ro.

Azomureș se redeschide. Cel mai mare consumator de gaze din țară își va relua producția de îngrășăminte în câteva zile CITEȘTE ȘI Azomureș se redeschide. Cel mai mare consumator de gaze din țară își va relua producția de îngrășăminte în câteva zile

Anomaliile precipitațiilor

Indicatorul european, actualizat la fiecare zece zile, se bazează pe anomaliile de precipitații, de umiditate a solului și de stare a vegetației, în funcție de regiune și de tipul de climă. Cu toate acestea, nu ține cont de nivelul apelor subterane. În 2023, seceta solului a atins un vârf în Europa la jumătatea lunii iunie, cu 49,2% din terenuri afectate, apoi a atins din nou un vârf la începutul lunii octombrie, cu 42,6%, înainte de a scădea. Pe parcursul întregului an trecut, indicatorul s-a menținut peste 40% timp de mai puțin de trei luni, în comparație cu peste șapte luni în 2022, care a fost un an excepțional de secetos.

Cu toate acestea, anul 2023 oferă dovezi suplimentare ale creșterii frecvenței secetei în Europa, cu o ariditate a solului de peste 40% pentru cel puțin o lună în fiecare an începând din 2018. Între 2012, când au început măsurătorile EDO, și 2017, Europa nu a cunoscut niciun episod de acest gen. La începutul lunii ianuarie, seceta a fost concentrată în sudul și nordul continentului. Pe coasta mediteraneană, 51% din terenuri erau afectate în Grecia, 55% în Italia, 35% în Spania și aproape tot Ciprul (98%). În nordul Europei, Norvegia (53%), Islanda (86%) și Insulele Feroe (89%) au fost cele mai afectate. În comparație, la începutul lunii ianuarie, seceta a afectat doar 7% din Franța continentală, 0,3% din Germania și 0% din Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
apa
europa