Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut ca produs tradițional în România

Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut ca produs tradițional în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2016

Magiunul de prune Topoloveni a fost recunoscut în Romania ca produs tradițional, la cinci ani după recunoașterea europeană, au anunțat reprezentanții companiei Sonimpex Topoloveni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Începând cu data de 14 ianuarie 2016, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), la solicitarea Sonimpex Topoloveni și cu susținerea Asociației pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), au elaborat un document comun având semnificația inițierii procesului de modificare legislativă pentru a se conferi o bază legală recunoașterii caracterului de produs tradițional pentru produsele recunoscute la nivel european ca Indicații Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate sau Specialități Tradiționale Garantate. Până la acest moment, România beneficiază de protecție, ca Indicație Geografică Protejată, pentru un singur produs, respectiv, Magiun de prune Topoloveni, produs și comercializat de către Sonimpex Topoloveni", se arată într-un comunicat.

Potrivit companiei, adresa nr. 134/14.01.2016 emisă de către ANPC specifică faptul că "produsele alimentare care au fost înregistrate ca Indicație Geografică Protejată sunt protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare, nu se supun prevederilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiționale și pot purta denumirea de produs tradițional".

Agricover SA se divizează și se înființează Agricover Holding CITEȘTE ȘI Agricover SA se divizează și se înființează Agricover Holding

"Inițiativa menționată mai sus a devenit necesară pentru a asigura o protecție adecvată produselor recunoscute ca Indicație Geografică Protejată și pentru a preveni o aplicare și interpretare limitativă a dispozițiilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 care, în forma sa actuală, împiedică producătorii titulari ai unor indicații geografice protejate sau al unor denumiri de origine protejate la nivel european să obțină certificarea tradiționalității produselor lor la nivel intern", se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
magiun topoloveni
magiun de prune