Ministrul Agriculturii susține ideea stabilirii unei zile naționale a gastronomiei, propunere a unui deputat PSD

Ministrul Agriculturii susține ideea stabilirii unei zile naționale a gastronomiei, propunere a unui deputat PSD
scris 23 mar 2018

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține ideea stabilirii unei zile naționale a gastronomiei, conform inițiativei deputatului PSD Mihai Mohaci, ministrul declarând, vineri, în județul Arad, că o astfel de zi "ar ajuta agricultura și ar fi benefică promovării produselor românești".

Ministrul Ariculturii, Petre Daea, prezent în orașul arădean Chișineu-Criș pentru a se întâlni cu fermieri din zonă și pentru a inaugura un nou centrul local APIA, a declarat că susține ideea stabilirii unei zile naționale a gastronomiei, scrie News.ro.

”Sigur ar ajuta agricultura și promovarea produselor românești. Trebuie să ne promovăm pe noi, pe românii noștri, țara noastră”, a spus ministrul.

Daea nu și-a exprimat opinia cu privire la ziua propusă de deputat, respectiv 11 septembrie.

STUDIU: 59% dintre tinerii sub 35 de ani din mediul urban au cumpărat de la magazine online din străinătate. Cine conduce în Top-ul vânzărilor CITEȘTE ȘI STUDIU: 59% dintre tinerii sub 35 de ani din mediul urban au cumpărat de la magazine online din străinătate. Cine conduce în Top-ul vânzărilor

Deputatul PSD Mihai Mohaci a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a depus un proiect de lege care prevede ca ziua de 11 septembrie să fie declarată Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc. Deputatul a precizat că a ales ziua ținând cont de faptul că în 11 septembrie este celebrat Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.

"O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și bizantină. Și arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiția vinificației pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista. Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori  și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, și a României, în general”, arăta deputatul PSD.

Parlamentarul a spus că ziua ar urma să fie sărbătorită prin expoziții și târguri gastronomice.

Mihai Mohaci a mai spus că ideea i-a venit la Congresul Național de Gastronomie și Vin 2017, iar proiectul său a fost depus la Senat și urmează să intre în circuitul legislativ. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
psd
gastronomie