Operațiune surpriză: Compania marocană de stat OCP, cel mai mare producător de îngrășăminte fosfatice din lume, bate palma cu șeicul proprietar al Agricost și vine în România

Operațiune surpriză: Compania marocană de stat OCP, cel mai mare producător de îngrășăminte fosfatice din lume, bate palma cu șeicul proprietar al Agricost și vine în România
scris 21 ian 2020

Compania marocană cu capital de stat OCP, cel mai mare producător de îngrășăminte pe bază de fosfați din lume, se extinde în România, printr-un parteneriat cu grupul Al Dahra din Emiratele Unite, proprietarul Agricost Brăila. Cele două companii vor înființa o societate mixtă în România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

OCP, deținută în proporție de 95% de statul marocan, are undă verde de la guvernul din această țară în vederea participării la investiția din România.

Denumită SEEFCO (South East European Fertilizer Company), viitoarea companie va avea un capital social de 5 milioane de dolari și se va ocupa cu importul, depozitarea și comercializarea îngrășămintelor chimice, atât în România, cât și pe piețele din regiune.

INFOGRAFIC Băuturile alcoolice în România: În top la consum excesiv și risc de sănătate, după țările nordice. Băuturile spirtoase rămân un moft, nefiscalizat. Piață închisă pentru jucători noi, mai ales premium CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Băuturile alcoolice în România: În top la consum excesiv și risc de sănătate, după țările nordice. Băuturile spirtoase rămân un moft, nefiscalizat. Piață închisă pentru jucători noi, mai ales premium

OCP și Al Dahra vor deține câte 50% din acțiunile SEEFCO.

Fondată în 1920 la Casablanca, OCP (fosta Office chérifien des phosphates) are aproape 21.000 de angajați și circa 30 de subsidiare, în Africa, Europa, Asia și cele două Americi.  OCP este lider mondial pe segmentul îngrășămintelor chimice pe bază de fosfați, cu o producție de aproape 9 milioane tone și venituri de 5,9 miliarde de dolari în 2018.

Pe piață din 1995, Al Dahra are sediul în Emiratele Arabe Unite și este principalul trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu afaceri anuale de 1 miliard de dolari. Grupul arab a achiziționat, în 2018, Agricost Brăila, cea mai mare companie agricolă din România.

Ulterior, grupul a anunțat că vrea să investească 500 milioane de dolari în România până în 2023, printre proiectele vizate fiind și înființarea unei companii de îngrășăminte, care să vândă pe piețele vecine până la 350.000 de tone de produse anual.

Al Dahra este parte a holdingului Al Ain, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera. Este cel mai tânăr frate al actualului emir și președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocp
al dahra
agricost braila
investitie romania
companie mixta
ingrasaminte chimice