Producția de vin a UE a scăzut

Producția de vin a UE a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

O cantitate de 16,1 miliarde litri de vin (incluzând vinuri spumante, porto și must) a fost produsă în Uniunea Europeană în anul 2022, în scădere față de o cantitate de 17,6 miliarde litri de vin produsă în anul 2021, conform datelor publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trei state membre au fost responsabile pentru 83% din producția totală de vin a UE. Italia și Spania au avut fiecare o producție de aproape cinci miliarde de litri de vin, ceea ce înseamnă că împreună cele două state au asigurat 62% din producția totală, urmate de Franța cu o producție de 3,4 miliarde litri de vin, sau 20% din producția totală a UE, scrie Agerpres.

Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă CITEȘTE ȘI Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă

Potrivit Eurostat, alte state membre a căror producție de vin este mai mare de 1% din producția totală a UE sunt: Germania (4%), Portugalia (peste 2%) și Ungaria (mai puțin de 2%).

Tot în 2022, statele membre UE au exportat o cantitate totală de 7,2 miliarde litri de vin din care aproape jumătate (3,2 miliarde litri sau 44%) a fost exportată în afara blocului comunitar. Cele mai mari cantități au fost exportate spre Marea Britanie (700 milioane de litri sau 23% din totalul exporturilor extra-comunitare). Urmează în ordine SUA (aproximativ 700 milioane de litri sau 22%), Rusia (300 milioane de litri sau 9%) și Canada (200 milioane litri sau 6%).

Italia este de departe cel mai mare exportator de vin din UE, cu 2,2 miliarde litri în 2022, echivalentul a 30% din exporturile UE de vin. Urmează, în ordine, Spania cu 2,1 miliarde litri de vin sau 29% din exporturile UE, și Franța cu 1,4 miliarde litri de vin sau 19% din exporturile UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
ue