Proprietarii de pensiuni din Deltă cer autorităților soluții pentru a le oferi turiștilor pește proaspăt

Proprietarii de pensiuni din Deltă cer autorităților soluții pentru a le oferi turiștilor pește proaspăt
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Proprietarii de pensiuni din Delta Dunării le-au cerut autorităților tulcene soluții legale pentru a le oferi turiștilor preparate din pește proaspăt capturat în rezervație, în condițiile în care legislația în domeniul protecției consumatorilor le interzice să schimbe starea produsului din proaspăt în congelat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Unul din proprietarii de pensiuni din Deltă, Trifon Belacurencu, a cerut o soluție legală în timpul unui eveniment organizat de Prefectura județului pe tema turismului, la care au participat aproximativ 30 de agenți economici implicați în domeniu, arată Agerpres.

IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România CITEȘTE ȘI IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România

"Să ni se dea o soluție legală. Cum se poate asigura pește proaspăt de pe o zi pe alta pentru a asigura o masă de bun-simț pentru un turist în Deltă? Altfel, informațiile că din ce în ce mai mult în Deltă se folosește pește din Kazahstan, Egipt și de prin alte locuri vor deveni o chestiune curentă, fără să mai deranjeze pe nimeni", a declarat Belacurencu.

La rândul lui, președintele Asociației pentru Promovarea Turismului (APT), Daniel Ilușcă, a explicat că peștele proaspăt poate fi folosit maximum trei zile de la achiziție, deși toți proprietarii de unități de cazare dețin sisteme frigorifice certificate de Comisia Europeană, dar nu le pot folosi legal pentru conservarea peștelui.

Prețul cafelei robusta a atins un nou maxim istoric pe fondul înmulțirii îngrijorărilor cu privire la ofertă CITEȘTE ȘI Prețul cafelei robusta a atins un nou maxim istoric pe fondul înmulțirii îngrijorărilor cu privire la ofertă

"Peștele congelat în aparate autorizate e ca și proaspăt. Cred că asta este cea mai mare problemă pe care o au toate unitățile din Deltă. Altfel, cumpărăm pește congelat care are termen de valabilitate șase luni, dar prea puțin din Deltă", a mai spus Daniel Ilușcă.

În replică, comisarul șef adjunct al filialei teritoriale a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Dumitru Colaxîz, a menționat că este foarte important ca procedura de congelare a peștelui să fie legală.

"Problema e ca acel pește să fie congelat legal. (...) Strict legal, dacă acel pește a fost achiziționat în stare proaspătă, având trei zile valabilitate, nu mai ai voie să schimbi starea tehnică și să-i prelungești valabilitatea. Dar dacă există o procedură, poate fi congelat și etichetat, așa cum au făcut cei de la Gura Portiței (operatorul deține o fabrică de conserve de pește, n.red.)", a menționat comisarul șef adjunct al CJPC Tulcea, Dumitru Colaxîz.

Greenpeace acuză IKEA că ar fi implicat în \ CITEȘTE ȘI Greenpeace acuză IKEA că ar fi implicat în "distrugerea pădurilor din România". Mesajul companiei

De asemenea, directorul Direcției Sanitar-Veterinare, Mitică Tuchilă, a menționat că e necesar ca sistemul de frig folosit în congelarea peștelui proaspăt să fie autorizat sanitar-veterinar.

"În cazul celorlalte instituții știu că sunt probleme și poate că legislația se va armoniza la un moment dat în maniera în care toate lucrurile vor converge spre consumatorul final", a mai spus directorul Tuchilă.

După Brexit, principalul export de produse agricole al UE este în Marea Britanie CITEȘTE ȘI După Brexit, principalul export de produse agricole al UE este în Marea Britanie

În timpul ședinței organizate de Prefectura județului Tulcea, operatorii din turism s-au arătat nemulțumiți și din cauză că în unele localități nu există trasee turistice, în alte localități se organizează petreceri private care deranjează ordinea publică, ei reclamând și alte probleme cum ar fi turismul făcut de persoane neautorizate și lipsa unor compensații pentru proprietarii de pensiuni afectați de războiul din Ucraina. 

viewscnt
Afla mai multe despre
delta
peste