România a suplimentat rezervele statului pentru alimente de bază

România a suplimentat rezervele statului pentru alimente de bază
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că au crescut rezervele statului pentru alimentele de bază, precizând că autoritățile se asigură că, deși producțiile de cereale au fost mai mici în acest an din cauza secetei, vor exista suficiente rezerve, în primul rând pentru consumul uman.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adrian Oros a fost întrebat, într-o conferință de presă, cum stă România cu stocurile de alimente, scrie News.ro

Danezii de la FirstFarms vând teren în vestul României CITEȘTE ȘI Danezii de la FirstFarms vând teren în vestul României

"Noi avem o strategie la nivelul ministerului privind sprijinul pe care îl acordăm fermierilor ca ei să aibă producții cât mai mari și să compensăm pierderile pe care le-au avut fermieri. Problema stocurilor de alimente se află la altă instituție care se numește Rezervele Statului și cu siguranță dânșii pot să vă dea detalii despre acest subiect, detalii mai complexe. Știu că s-au crescut rezervele statului pentru alimentele de bază. În acea perioadă am ajutat pe cei de la Rezervele Statului și am monitorizat atât prețurile, cât și stocurile”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a reamintit faptul că la începutul pandemiei România a interzis exporturile pentru o săptămână pentru ca autoritățile să se asigure că rămân suficiente produse de bază în țară pentru consumul intern.

"Ne aducem aminte cu toții că atunci când am fost nevoiți, am luat o măsură destul de dură, unică, de fapt, la nivel european, în care am interzis exporturile pe perioada de o săptămână, până am reușit să negociem atunci cu traderii ca cerealale, în primul rând, dar și alte produse de bază să rămână în țară suficiente pentru consumul intern și acest lucru s-a întâmplat. Acest lucru îl facem și acum în dialogul pe care îl avem cu traderii. Ne asigurăm că, deși anul acesta producțiile de cereale au fost mai mici datorită secetei, să avem în continuare suficiente rezerve în primul rând pentru consumul uman”, a afirmat Oros.

El a declarat că urmează să fie construite opt depozite regionale strategice în fiecare regiune a țării care vor fi legate cu toți procesatorii români pentru a fi creată o rețea de colectare, depozitare, procesre și distribuție a produselor românești.

"Mai mult, Programul Național de Reziliență, avem un proiect pe care o să îl demarăm la începutul lui 2021 pentru că așa începe Programul Național de Reziliență și relansare economică 2021-2026, prin care vom construi opt depozite regionale strategice în fiecare regiune a țării, depozite care vor fi legate ombilical cu toate depozitele și cu toți procesatorii români pentru că dorim să creem o rețea națională de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești și avem alocat aproape 750 de milioane de euro pentru această rețea”, a explicat Adrian Oros.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian oros
rezerve
alimente