România, al șaptelea producător de cartofi din Uniunea Europeană. La suprafața cultivată, România ocupă locul 4, cu 10% din totalul UE

România, al șaptelea producător de cartofi din Uniunea Europeană. La suprafața cultivată, România ocupă locul 4, cu 10% din totalul UE
scris 13 aug 2021

România a fost, anul trecut, al șaptelea producător de cartofi din UE, realizând 4,9% din producția totală la nivelul blocului comunitar, arată datele Eurostat.

În 2020, România a produs 2,683 milioane de de tone de cartofi, în scădere de la 2,715 milioane de tone în 2019.

Deși a fost depășită de Danemarca ca nivel al producției, România a rămas pe aceeași poziție ca în 2019 în clasamentul producătorilor de cartofi din UE, în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniune.

Traderul de cereale RDF Arad a finalizat investiții de 5,7 mil. euro pentru a deveni procesator de soia prin achiziția unei fabrici și pentru creșterea capacității de depozitare. Vizează și achiziții de companii CITEȘTE ȘI Traderul de cereale RDF Arad a finalizat investiții de 5,7 mil. euro pentru a deveni procesator de soia prin achiziția unei fabrici și pentru creșterea capacității de depozitare. Vizează și achiziții de companii

În ceea ce privește suprafața cultivată cu cartofi, România ocupă poziția a patra în UE, după Polonia, Germania și Franța. Din totalul suprafețelor cultivate cu cartofi în UE, 10% sunt în România. Suprafața cultiva cu cartofi din România s-a redus însă cu peste 40% în ultimii 20 de ani, ajungând anul trecut la circa 165.000 de hectare.

Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE, cu 21,2% din producția totală, urmată de Polonia (16,4%) și Franța (15,7%). Înaintea României se mai află Olanda, Belgia și Danemarca.

Datele includ atât cartofii pentru consum, cât și cei pentru sămânță.

În total, UE a produs anul trecut 55,3 de milioane de tone de cartofi. Cantitatea de cartofi produsă în UE este cu peste 27% mai mică decât cea din anul 2000.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
romania
eurostat
productie cartofi