Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de pădure

Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de pădure
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2017

Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a pierdut definitiv procesul în care cerea să i se retrocedeze 166.813 hectare de pădure, aflate în prezent în proprietatea statului. Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost înființată în 2000 de câteva zeci de preoți și călugări din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președintele fundației fiind chiar arhiepiscopul, IPS Pimen Suceveanul. Scopul fundației a fost acela de a revendica fondul forestier deținut în perioada interbelică de instituția Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suprafața de aproape 167.000 de hectare reprezintă peste 5% din suprafața padurilor aflate în prezent în posesia statului.

Procesul a fost deschis în urmă cu 16 ani de fundația prezidată de arhiepiscopul Pimen.

"Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, 166.813 hectare de fond forestier rămânând astfel în proprietatea publică a statului român și în administrarea Romsilva. Procesul a fost intentat acum 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut recunoașterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în județul Suceava", se arată într-un comunicat al Romsilva.

IKEA a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România CITEȘTE ȘI IKEA a cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România

Fundația arhiepiscopului Pimen a pierdut definitiv și irevocabil în urmă cu mai mulți ani, însă a ales să folosească și calea extraordinară de atac, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Litigiul s-a judecat în acești ani la mai multe instanțe din țară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Timișoara, Curtea de Apel Cluj, precum și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj și irevocabil de Înalta Curte de Casație și Justiție în urmă cu trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în 2017, prin Decizia 192 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cursul anului 2016, juriștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au reușit să păstreze în proprietatea publică a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în județele Buzău, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare și Argeș, 1.276 de hectare.

În urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăților, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier național.

viewscnt
Afla mai multe despre
romsilva
padure
arhiepiscopia sucevei