A început procesul lui Carlos Ghosn, cu audierile preliminare. Acesta are patru capete de acuzare și poate fi condamnat la maximum 15 ani de închisoare

A început procesul lui Carlos Ghosn, cu audierile preliminare. Acesta are patru capete de acuzare și poate fi condamnat la maximum 15 ani de închisoare
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 24 mai 2019

Carlos Ghosn, fostul președinte al Renault, Nissan și Mitsubishi, cel care a stat în spatele succesului Alianței care poartă numele celor trei companii, a ajuns în punctul în care trebuie să se apere în fața procurorilor de mai multe acuzații de fraudare a companiilor pe care le-a condus. În Japonia sunt audierile preliminare pentru procesul ce va începe peste câteva luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Judecătorii din Tokyo au început audierile preliminare în dosarul lui Carlos Ghosn, pentru două din cele patru acuzații care i-au fost aduse de procurori. Secția Penală a Tribunalului Districtului 17 din Tokyo este cea care se va ocupa de acest dosar, în care, deocamdată sunt ascultate cele două părți, sunt depuse dovezi și este pregătit procesul propriu-zis.

Conform legislației japoneze, modificată în 2005, înainte de începerea unui proces penal, există o procedură preliminară, care are ca scop evidențierea acuzațiilor, stabilirea martorilor, depunerea de probe, astfel ca procesul propriu-zis să se desfășoare rapid. Vor fi cel puțin 3 - 4 audieri pentru fiecare dintre acuzații, iar startul procesului ar putea avea loc la finalul procedurii preliminare, care s-ar putea încheia în 2020.

FOTO SPION cu VW Golf 8. Interiorul dezvăluit complet nedeghizat CITEȘTE ȘI FOTO SPION cu VW Golf 8. Interiorul dezvăluit complet nedeghizat

Una dintre prevederile specifice sistemului penal japonez este cea care interzice depunerea de probe după ce s-au încheiat audierile preliminare. De asemenea, procedura preliminară este utilă părților pentru că pot descoperi strategia pe care se bazează cealaltă parte.

Potrivit presei japoneze, procurorii care au lucrat la dosarul lui Ghosn au adunat 120 de discuri BluRay, pe care sunt înregistrate interogatoriile martorilor și acuzaților.

Cele patru acuzații cu care se confruntă Carlos Ghons sunt: fraudă financiară referitoare la nedeclararea unor compensații și venituri în anii fiscali 2010 - 2014, fraudă financiară referitoare la neraportarea unor compensații și venituri între 2015 - 2017, abuz de încredere în formă agravată sub forma unor tranzacții prin care au fost transferați 1,85 miliarde yeni, pierdere personală a lui Ghosn, în contabilitatea Nissan, precum și pentru tranzacții în Arabia Saudită, în valoare de 14,7 milioane dolari, din contul Nissan într-un cont străin, între 2009 - 2012, dar și o acuzație de abuz de încredere în formă agravată referitoare la o tranzacție de 5 milioane de dolari, făcută dintr-un cont Nissan într-un cont din Oman, către un dealer care a transferat banii apoi unei companii controlate de soția lui Ghosn.

Pentru fiecare din aceste acuzații Carlos Ghosn a fost arestat, fiind eliberat de două ori, pe cauțiune.

Fostul președinte și CEO al Nissan a respins toate acuzațiile, spunând că este nevinovat și că își va apăra nevinovăția cu probe.

Într-una dintre acuzații a fost implicată și compania Nissan, însă niciun alt director al companiei nu a fost inculpat alături de Carlos Ghosn, cu excepția lui Greg Kelly, cel care era mâna dreaptă a acestuia. El a fost eliberat pe cauțiune chiar în decembrie, după primul mandat de arestare, și are interdicție să părăsească Japonia. Avocații lui Ghosn au cerut să fie judecați separat, dar judecătorii nu au acceptat.

Motorul 1.0 EcoBoost, fabricat de Ford la Craiova, a câștigat a 11-a oară titlul de „Motorul Anului” CITEȘTE ȘI Motorul 1.0 EcoBoost, fabricat de Ford la Craiova, a câștigat a 11-a oară titlul de „Motorul Anului”

În același timp, doi alți directori Nissan, care au lucrat alături de Ghosn și Kelly, au semnat acorduri de cooperare cu procurorii și nu au mai fost acuzați, în schimbul declarațiilor date acestora. Avocații lui Ghosn au întrebat, totodată, de ce actualul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, nu a fost acuzat de niciuna dintre fapte, deparece el a semnat documentele prin care Ghosn și-a făcut delcarațiile fiscale considerate ilegale de procurori.

După cum a anunțat presa japoneză, primele audieri sunt făcute pe cele două acuzații de abuz de încredere, iar pe 24 iunie vor fi cele pentru fraude financiare. Instanța care a primit dosarul este formată din trei judecători, care vor rămâne și după procedurile preliminare.

În fine, referitor la posibila condamnare a lui Carlos Ghosn, legea penală japoneză prevede, în cazul dosarelor cu mai multe capete de acuzare, contopirea în pedeapsa cea mai lungă, la care se adaugă un sport de ½. Fiecare din faptele de care este acuzat Carlos Ghosn are o pedeapsă de până la 10 ani închisoare și amendă de 10 milioane de yeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
procesul lui carlos ghosn
arestare carlos ghosn
audieri ghosn