Acționarii Stellantis și-au aprobat dividende de peste 4 miliarde de euro

Acționarii Stellantis și-au aprobat dividende de peste 4 miliarde de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 14 apr 2023

Stellantis a anunțat că acționarii companiei au aprobat în AGA din 13 aprilie toate hotărârile prezentate de board-ul companiei, inclusiv distribuirea de dividende către acționari, în valoare de peste 4 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acționarii Stellantis vor primi 4,2 miliarde de euro sub formă de dividende, în urma performanțelor financiare obținute de companie în 2022, care au inclus un profit record. Decizia a fost aprobată în AGA, alături de alte hotărâri care au ca obiect o serie de compensări care au legătură cu fuziunea dintre PSA și FCA.

Acționarii au aprobat Raportul Anual pentru 2022, numirea unui nou director non-executiv, numirea ca auditori pentru 2023 a experților de la Ernst&Young și Deloitte. De asemenea au aprobat noua propunere de salarizare a directorilor, inclusiv a CEO-ului Crlos Tavares, care și-a diminuat veniturile în urma presiunilor publice.

Distribuția de dividende va presupune o plată către deținătorii de acțiuni ordinare de 1,34 EUR per acțiune ordinară. Acționarii care dețin acțiuni ordinare tranzacționate la Bursa de Valori din New York vor primi 1,463548 USD per acțiune ordinară pe baza cursului de schimb oficial USD/EUR raportat de Banca Centrală Europeană la 12 aprilie 2023.

Stellantis a obținut profituri record în 2022, comparativ cu 2021, de asemenea veniturile companiei fiind de asemenea mai mari cu 18%. Cele 14 mărci ale grupului Stellantis au înregistrat vânzări nete de 179,6 miliarde euro, profitul operațional înregistrat de companie a fost de 23,3 miliarde de euro, cu aproape 30% mai mare decât cel din anul anterior, cu o marjă de 13%, iar profitul net a fost de 16,8 miliarde euro, cu 26% mai mare decât cel din anul 2021.

Performanța Stellantis a fost obținută pe fondul unei scăderi ușoare, cu 2%, a livrărilor, la 6 milioane de unități. Stellantis a mai anunțat că a reușit să obțină peste 7 miliarde de euro cash din sinergiile mărcilor, mai devreme cu doi ani față de obiectivul stabilit prin planul de dezvoltare al companiei, de 5 miliarde de euro anual.

Dacia are peste 30% din piața de mașini cu GPL din Germania. Jogger se bate cu nume grele ale industriei germane CITEȘTE ȘI Dacia are peste 30% din piața de mașini cu GPL din Germania. Jogger se bate cu nume grele ale industriei germane

Șefii companiei au anunțat că obiectivele pentru 2030 sunt dublarea cifrei de afaceri nete la 300 de miliarde de euro (comparativ cu 2021) și dublarea marjei de profit operațional.

Principalii acționari ai Stellantis sunt familia Agnelli (fondatorii FIAT, proprietarii Ferrari), prin Exor NV (14,35%), fondul de investiții BlackRock (12,28%), familia Peugeot, prin Peugeot Invest (7,16%), Statul francez, prin Bpifrance (6,15%), banca franceză Credit Agricole, prin fondul Amundi (3,4%), și chinezii de la Dongfeng, care și-au diminuat participația în ultimii doi ani la 3,17%.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
profit stellantis
actionari stellantis
carlos tavares