Afacerile cu mașini au crescut cu peste 16% în luna iulie, iar în sectorul serviciilor avansul a ajuns la aproape 7%

Afacerile cu mașini au crescut cu peste 16% în luna iulie, iar în sectorul serviciilor avansul a ajuns la aproape 7%
scris 13 sep 2016

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în luna iulie cu 16,3% față de aceeași perioadă din 2015, ritm mai scăzut decât în luna anterioară, în timp ce afacerile din serviciile prestate populației s-au majorat în a șaptea lună a anului cu 6,8%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au crescut în iulie cu 20,8% față de a șaptea lună din 2015, iar serviciile prestate populației au avansat cu 8,4%, scrie News.ro.

Față de luna precedentă, afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au scăzut în iulie ca serie brută cu 3,2%, dar au crescut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,4%.

În luna iulie, cea mai mare creștere - cu 39,1% față de iulie 2015, pe serie brută - s-a înregistrat la vânzările de motociclete, piese și accesorii aferente, plus întreținerea și repararea lor.

De asemenea, comerțul cu autovehicule a urcat cu 24%, iar afacerile din întreținerea și repararea autovehiculelor au avansat cu 17,7% față de a șaptea lună din 2015, arată datele INS.

Pe partea de servicii prestate populației, volumul cifrei de afaceri a crescut față de luna precedentă ca serie brută cu 7,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a înregistrat un avans de 1,1%.

Renault, Ssangyong și Hyundai recheamă la service peste 30.000 de mașini CITEȘTE ȘI Renault, Ssangyong și Hyundai recheamă la service peste 30.000 de mașini

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în luna iulie la serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare, unde afacerile s-au majorat cu 39,9% față de a șaptea lună a anului trecut, și la hoteluri și restaurante, cu un plus de 17%.

Cumulat, în primele șapte luni ale anului, afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au crescut ca serie brută cu 16,9%, față de primele șapte luni din 2015, iar serviciile prestate populației au avansat cu 11,7%.

Pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, creșterile sunt de 16,4%, respectiv 12%.

Afacerile de retail sunt susținute în acest an de creșterea puternică a salariilor. Ultimele statistici arată că, în iulie, câștigul salarial mediu net a fost de 2.078 lei, cu 12,4% mai mare decât în luna iulie a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
afaceri cu masini
comert cu masini
ins