Airbus reduce producția de avioane A350, pe fondul pierderilor trimestriale peste așteptări. Compania încheie un acord de investiții cu Spania, în schimbul păstrării locurilor de muncă

Airbus reduce producția de avioane A350, pe fondul pierderilor trimestriale peste așteptări. Compania încheie un acord de investiții cu Spania, în schimbul păstrării locurilor de muncă
scris 31 iul 2020

Grupul aerospațial Airbus a anunțat joi o nouă reducere a producției de avioane A350, pe fondul pierderilor trimestriale peste așteptări provocate de pandemia globală. Compania a încheiat tot joi un acord de investiții cu guvernul spaniol, în schimbul păstrării locurilor de muncă, transmite Reuters.

Acțiunile Airbus au închis joi în urcare cu aproape 2%, compania anunțând că speră să evite consumarea de numerar în semestrul al doilea, după ieiri de capital de 4,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, din cauza scăderii livrărilor de avioane, scrie News.ro.

”Considerăm că va fi o redresare lungă și lentă”, a declarat directorul general Guillaume Faury, adăugând că traficul aerian crete, dar mai lent decât se aștepta anterior.

Trust Motors, importatorul Peugeot și Citroen, va prelua importurile Opel. Reprezentanța Opel România va fi preluată integral de compania românească CITEȘTE ȘI Trust Motors, importatorul Peugeot și Citroen, va prelua importurile Opel. Reprezentanța Opel România va fi preluată integral de compania românească

Criza a afectat în mod special cererea pentru avioanele mari, destinate curselor pe distanțe lungi, care se va redresa cel mai lent după revenirea cererii la niveluri normale, așteptată de Airbus să aibă loc până în 2023-2025.

Airbus a anunțat că a redus producția de avioane A350 la cinci aparate pe lună, după ce o redusese de la 9,5 la 6 în aprilie.

Măsura a fost anunțată la o zi după ce compania americană Boeing a anunțat noi reduceri ale producției de avioane 787 și 777, care concurează cu A350, pe piața avioanelor destinate curselor pe distanțe lungi.

Airbus aplică un plan de desființare a 15.000 de locuri de muncă la nivel global, reprezentând 11% din forța sa de muncă, pentru a face față crizei care va reduce producția cu 40% în următorii doi ani, comparativ cu nivelul nterior crizei.

Tot joi, guvernul spaniol și Airbus au convenit măsuri pentru susținerea sectorului aerospațial și reducerea la minimum a locurilor de muncă pierdute, în urma unei întâlniri între premierul Pedro Sanchez și directorul general al grupului, Guillaume Faury.

“Ambele părți consideră esențial să promoveze o serie de inițiative pentru întărirea întregului sector din Spania și industriile auxiliare ale acestuia”, au anunțat Airbus și guvernul, într-un comunicat comun.

Afectat de impactul pandemiei de Covid-19, grupul Airbus, la care guvernul spaniol deține o participație de 4%, a anunțat că va concedia circa 900 de muncitori din Spania, în cadrul restructurării a 15.000 de locuri de muncă la nivel mondial, provocând proteste de amploare în fața fabricilor.

În cadrul măsurilor se află un plan de investiții de 185 de milioane de euro care va fi finanțat de fondul de redresare al Uniunii Europene și un angajament din partea Spaniei pentru a comanda mai multe avioane militare.

Spain va susține totodată Airbus în negocieri pentru a convinge Statele Unite să ridice sancțiunile impuse companiei.

În schimb, Airbus va reduce numărul locurilor de muncă pe care le va desființa în Spania și va găsi soluții pentru fabricile cu activitate scăzută.

viewscnt
Afla mai multe despre
a350
airbus