Atenție: Un nou control medical pentru viitorii șoferi și reînnoirea anumitor permise. Crește însă valabilitatea examenului medical

Atenție: Un nou control medical pentru viitorii șoferi și reînnoirea anumitor permise. Crește însă valabilitatea examenului medical
scris 9 aug 2019

Candidații pentru obținerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupa II vor fi supuși unui nou control de specialiate în cadrul examenului medical solicitat pentru permis. Noul control va fi obligatoriu și pentru persoanele care solicită reînnoirea permiselor din grupa II. În schimb, valabilitatea fișei medicale va fi dublată, de la 6 luni la 1 an, în cazul tuturor permiselor de conducere. 

De ce este important: În prezent, examenul medical pentru solicitanții permisului de conducere auto și pentru conducătorii de autovehicule care solicită reînnoirea permisului de conducere auto constă doar în examinări de specialitate pentru medicină internă, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie și oftalmologie.

În grupa II de permise de conducere sunt incluse categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb, respectiv șoferii profesioniști, care conduc autovehicule de mari dimensiuni precum camioane sau autobuze.

FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre

Autoritățile au pregătit acum introducerea examinării la specialitatea pneumologie pentru acești șoferi.

”Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II”, prevede actul pregătit de autorități.

În urma examinării, un candidat va fi declarat apt sau inapt de a conduce un autovehicul din categoria solicitată.

Încă 20.000 de vouchere aprobate pentru programul Rabla CITEȘTE ȘI Încă 20.000 de vouchere aprobate pentru programul Rabla

În cazul în care o concluzie medicală la una din specialitățile menționate declară solicitantul fișei medicale ca inapt conducere auto, atunci aceasta va fi și concluzia finală, mai prevede actul.

Totodată, valabilitatea fișei medicale prevăzute este de 1 an de la data emiterii fișei medicale de către unitatea de asistență medicală ambulatorie autorizată, față de 6 luni în prezent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
conducere
grupa ii
examen
medical
control
pneumologie
apnee
somn
sofer