Autostrada „Unirii” A8 - Au fost aprobați indicatorii pentru secțiunea montană. Câte tuneluri va avea

Autostrada „Unirii” A8 - Au fost aprobați indicatorii pentru secțiunea montană. Câte tuneluri va avea
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Indicatorii tehnico-economici necesari lansării licitației pentru construcția secțiunii montane din cadrul Autostrăzii „Unirii” A8, tronsonul de circa 160 de kilometri de la Miercurea Nirajului (Mureș) la Leghin (Neamț), au fost aprobați de către Compania de Autostrăzi. În total proiectul va costa circa 32 de milioane de lei, adică aproape 6,4 miliarde de euro și va fi finanțat parțial din fonduri europene nerambursabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit șefului CNAIR, Cristian Pistol, care a anunțat că indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, Secțiunea Miercurea Nirajului — Leghin va avea o lungime totală de 159,2 km, iar traseul acesteia va include:

Ministrul Transporturilor a anunțat rezilierea contractul cu firma italiană Todini, care lucra la descărcarea de pe autostrada A1, către Timișoara CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor a anunțat rezilierea contractul cu firma italiană Todini, care lucra la descărcarea de pe autostrada A1, către Timișoara
  • 5 noduri rutiere la intersctarea DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheș), DN15B (Pipirig),
  • 437 de structuri (119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe),
  • 47 tuneluri, în lungime totală de 11,64 km (cu lungimi individuale cuprinse între 70 m și 940 m).

„Autostrada va beneficia și de 4 parcări de scurtă durată, 1 punct de sprijin și întreținere, 6 spații de servicii, 2 centre de întreținere și coordonare”, a spus Pistol.

Proiectul, finanțat prin Programul Transport (T), are o valoare totală estimată de 31,56 miliarde lei (fără TVA), scrie Hotnews.ro.

„Documentația tehnică pentru lansarea licitației necesare construcției secțiunii de autostradă Miercurea Nirajului — Leghin va fi elaborată dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern”, a spus Pistol.

EXCLUSIV FOTO Fostul ministru Radu Berceanu pregătește construcția unei noi fabrici de avioane. Vrea să facă și drone. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul ministru Radu Berceanu pregătește construcția unei noi fabrici de avioane. Vrea să facă și drone. "Dacă îmi cere cineva acum un avion..."

Autostrada „Unirii” A8 - legătura Moldovei cu Transilvania

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR și au fost scoase la licitație. Primul tronson, de la Leghin la Moțca (DN2) a fost atribuit românilor de la UMB.

Pentru bucata Moțca/DN2 - Iași - Ungheni, abia anul acesta s-a trecut la realizarea în teren a studiilor, după ce proiectul a stat blocat mai bine de un an la etapa de selectare a traseului.

Pe tronsonul montan, „de mijloc”, reactualizarea Studiului de Fezabilitate a început tocmai în 2019 și abia acum, de curând, a fost finalizată, iar o lansare la licitație pentru proiectare și execuție este așteptată până la final de an.

viewscnt
Afla mai multe despre
autostrada „unirii” a8
tuneluri