Cât de ușor este cumpărat un permis auto fals în România, țara cu cele mai multe accidente rutiere mortale din UE

Cât de ușor este cumpărat un permis auto fals în România, țara cu cele mai multe accidente rutiere mortale din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Mai multe persoane din Ilfov, printre care zece doctori, sunt investigate de procurori pentru că ar fi falsificat mii de documente auto, inclusiv permise de conducere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anchetatorii din Ilfov bănuiesc că mii de astfel de documente ar fi fost contrafăcute în ultimii ani în județul Ilfov și în municipiul București. Dosarul arată cât de ușor se pot falsifica în România documentele necesare șofatului, scrie Europa Liberă.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Nu e singura investigație de acest fel. În 2021, mai mulți polițiști din Suceava au fost trimiși în judecată pentru că ar fi primit bani pentru a ajuta candidați nepregătiți să obțină permisul de conducere.

Între timp, România conducere clasamentul european al accidentelor rutiere, cu cei mai mulți morți la milionul de locuitori din Uniunea Europeană.

Dosarul din județul Ilfov a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, care a trimis în judecată deja opt persoane, pe care le acuză de fals. Ancheta procurorilor continuă însă în privința medicilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Rețeaua, care funcționa din 2015, înmatricula inclusiv autoturisme de lux furate din Uniunea Europeană. În șase ani, grupul a înmatriculat prin fals 2.925 de autovehicule.

Permise de Spania și Irlanda

De exemplu, în rechizitoriu apare cazul unui tată și al fiului acestuia care, fiind opriți în trafic de mai multe ori, au prezentat polițiștilor permise de conducere false, emise de autoritățile din Spania, Italia și Irlanda. În realitate, cei doi nu aveau drept de conducere a mașinilor.

„Vara trecută, când am început să lucrăm la caz, nu anticipam amploarea fenomenului. Vorbim de 11.000 de documente falsificate. Și asta numai în zona București - Ilfov. Și tare mă îndoiesc că sunt singurii de pe piață”, a precizat un polițist care a lucrat la acest dosar.

Cel care falsifica îndeosebi permise de conducere și acte pentru înmatriculări cerea între 100 și 150 de euro pentru fiecare document. Prețul final creștea pe măsură ce apăreau interpușii.

Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro

Fiecare mai adăuga ceva pentru buzunarul propriu, așa că, în final cel care dorea să-și cumpere un permis de conducere sau să înmatriculeze rapid o mașină plătea și 1.000 de euro.

Falsificatorul câștiga din cantitate, în timp ce intermediarii câștigau „la bucată”. Cei din urmă riscau mai mult, trebuiau să găsească clienți și să plaseze permisele contrafăcute. Aceste documente nu erau neapărat „emise” de autoritățile din România, ci și de alte state.

Examene medicale formale

Falsurile nu se opreau la înmatricularea ilegală de mașini sau la obținerea de permise false. În afacere au fost atrase și două clinici private. Mai departe, intermediarii de documente false recomandau cele două clinici care eliberau fișe medicale fără ca șoferii să fie prezenți. Câștigau astfel între 50 și 100 de lei de la fiecare solicitant.

Administratorii celor două clinici, ambii medici, sunt și ei cercetați sub control judiciar pentru că ar fi realizat fictiv examinări medicale pentru obținerea sau preschimbarea permisului de conducere.

viewscnt
Afla mai multe despre
permise de conducere
masini