Chinezii de la BYD dau dealerilor o primă cu semnificație de „uimitor”, după premiera istorică de a depăși Tesla

Chinezii de la BYD dau dealerilor o primă cu semnificație de „uimitor”, după premiera istorică de a depăși Tesla
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2024

Producătorul auto chinez BYD a pregătit o primă de două miliarde de yuani (aproximativ 280 de milioane de dolari) pentru dealerii săi auto după ce a reușit să depășească Tesla ca număr de mașini electrice vândute, o premieră istorică, au declarat două surse pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

BYD va plăti dealerilor 666 de yuani (93,17 dolari) pentru fiecare mașină vândută, dacă și-au atins ținta de vânzări. Datele oficiale publicate de BYD și Tesla la începutul de an au confirmat ceea ce agenția Bloomberg estima încă din 27 decembrie: că BYD va depăși Tesla ca volum de vânzări în ultimul trimestru al lui 2023, arată Hotnews.

FOTO Timișoara cumpără noi tramvaie de la Bozankaya, acum schimbînd culorile, după prima serie achiziționată în ultimii peste 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Timișoara cumpără noi tramvaie de la Bozankaya, acum schimbînd culorile, după prima serie achiziționată în ultimii peste 30 de ani

Deși numărul 666 are o conotație negativă în Occident, în China situația este diametral opusă, el sunând că cuvântul din limba mandarină pentru „uimitor”.

Sursele Reuters estimează că BYD va plăti prime ce se ridică până la suma de 2 miliarde de yuani după ce, în total, a vândut peste 3 milioane de mașini electrice și hibrid în 2023.

VIDEO ULTIMA ORĂ Un avion al Japan Airlines, cu aproape 400 pasageri, a luat foc CITEȘTE ȘI VIDEO ULTIMA ORĂ Un avion al Japan Airlines, cu aproape 400 pasageri, a luat foc

Tesla a publicat cifrele de vânzări pentru ultimul trimestru al anului 2023, cu o creștere mai mică față de nivelurile cu care producătorul obișnuise piața și acționarii în anii trecuți. Pe întreg anul, volumul anunțat a fost mai mare cu aproape 80.000 de mașini față de 2022, pe fondul ieșirii din criza de semiconductori. Tesla a fost depășită de BYD pe trimestrul 4, dar a rămas liderul pieței electrice pe întreg anul.

Tesla a vândut în intervalul septembrie – decembrie 484.507 autovehicule, destul de departe de pragul de 500.000 de mașini, marcând însă cel mai bun trimestru din istoria mărcii. Rezultatul trimestrial al Tesla a fost sub cel anunțat de BYD, care a vândut în trimestrul 4 un total de 526.409 vehicule complet electrice, fiind astfel pentru prima dată când compania chineză depășește Tesla, conform datelor analizate de Profit.ro.

VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor

Creșterea reușită de constructorul american de automobile în trimestrul patru a fost de 19,5 procente, mult sub ambițiile și așteptările lui Elon Musk și ale investitorilor. Creșterea a fost susținută în special de Model 3 și Model Y, care au însumat ambele, așa cum sunt ele raportate de companie, 461.538 unități, cu 70.000 de unități în plus față de nivelul din 2022, adică 18,9%. Modelele din segmentul superior, S și X, au crescut cu 34 procente, dar volumul acestora este în continuare foarte mic, de 23.000 de unități. Producția Tesla a crescut mai lent față de 2022, ca răspuns la scăderea cererii la nivel global, cu 13,8% pentru Model 3 și Y și în scădere cu 11,6% pentru S și X, având o valoare totală de 494.507 autoturisme produse în 2023, cu 12,6% mai multe decât în anul anterior.

Pe întreg anul, rezultatul Tesla raportat a fost de 1,8 milioane de vehicule, cu 10% mai mic decât ținta de 2 milioane fixată de Elon Musk la începutul lui 2023, dar peste rivalii de la BYD, care au vândut 1,5 milioane de vehicule electrice, din totalul de 3 milioane de vehicule cu toate tipurile de propulsie.

Sub impactul puternic al frânării cererii de automobile electrice, în Europa și SUA, și cu o concurență din ce în ce mai solidă în China, principala piață a mărcii, Tesla a înregistrat o majorare extrem de bună, aproape 38%, a vânzărilor, dar sub cele aproximativ 50% necesare pentru a atinge ținta stabilită.

VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți! CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți!

Practic, marca americană a livrat în plus față de 2022 aproape 500.000 de vehicule, un volum uriaș pentru orice constructor auto. Model 3 și Model Y au însumat un volum de 1,74 milioane de vehicule livrate, în timp ce Model S și X s-au limitat la un total de 68.874 unități, cu numai 3,3 procente peste volumul de anul trecut. De menționat însă că o bună parte din vehiculele livrate de Tesla anul acesta au fost comandate în 2022, ceea ce explică și o creștere mai lentă a producției. În total, au fost asamblate 1,84 milioane vehicule Tesla, în SUA, China și Europa, cu 34,8% mai multe față de cele produse în 2022. Dacă Model 3 și Model Y au avut un volum mai mare al producției cu 36,7%, Model S și X au fost produse într-un volum mai mic cu 0,5% ca urmare a reducerii cererii pentru aceste două modele.

Tesla urmează să anunțe rezultatele financiare pentru 2023 pe 24 ianuarie.  

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
vanzari tesla
masini electrice
model y
model 3
productie tesla