Tesla a anunțat rezultatele pentru 2023, sub ținta stabilită de Elon Musk. Vânzările record din trimestrul 4, mai mici decât cele anunțate de BYD. Prima dată când compania chineză depășește Tesla

Tesla a anunțat rezultatele pentru 2023, sub ținta stabilită de Elon Musk. Vânzările record din trimestrul 4, mai mici decât cele anunțate de BYD. Prima dată când compania chineză depășește Tesla
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 ian 2024

Tesla a publicat cifrele de vânzări pentru ultimul trimestru al anului 2023, cu o creștere mai mică față de nivelurile cu care producătorul obișnuise piața și acționarii în anii trecuți. Pe întreg anul, volumul anunțat a fost mai mare cu aproape 80.000 de mașini față de 2022, pe fondul ieșirii din criza de semiconductori. Tesla a fost depășită de BYD pe trimestrul 4, dar a rămas liderul pieței electrice pe întreg anul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tesla a vândut în intervalul septembrie – decembrie 484.507 autovehicule, destul de departe de pragul de 500.000 de mașini, marcând însă cel mai bun trimestru din istoria mărcii. Rezultatul trimestrial al Tesla a fost sub cel anunțat de BYD, care a vândut în trimestrul 4 un total de 526.409 vehicule complet electrice, fiind astfel pentru prima dată când compania chineză depășește Tesla, conform datelor analizate de Profit.ro.

VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO OFICIAL O nouă porțiune de autostradă, deschisă. Avertisment către un constructor

Creșterea reușită de constructorul american de automobile în trimestrul patru a fost de 19,5 procente, mult sub ambițiile și așteptările lui Elon Musk și ale investitorilor. Creșterea a fost susținută în special de Model 3 și Model Y, care au însumat ambele, așa cum sunt ele raportate de companie, 461.538 unități, cu 70.000 de unități în plus față de nivelul din 2022, adică 18,9%. Modelele din segmentul superior, S și X, au crescut cu 34 procente, dar volumul acestora este în continuare foarte mic, de 23.000 de unități. Producția Tesla a crescut mai lent față de 2022, ca răspuns la scăderea cererii la nivel global, cu 13,8% pentru Model 3 și Y și în scădere cu 11,6% pentru S și X, având o valoare totală de 494.507 autoturisme produse în 2023, cu 12,6% mai multe decât în anul anterior.

Pe întreg anul, rezultatul Tesla raportat a fost de 1,8 milioane de vehicule, cu 10% mai mic decât ținta de 2 milioane fixată de Elon Musk la începutul lui 2023, dar peste rivalii de la BYD, care au vândut 1,5 milioane de vehicule electrice, din totalul de 3 milioane de vehicule cu toate tipurile de propulsie.

Sub impactul puternic al frânării cererii de automobile electrice, în Europa și SUA, și cu o concurență din ce în ce mai solidă în China, principala piață a mărcii, Tesla a înregistrat o majorare extrem de bună, aproape 38%, a vânzărilor, dar sub cele aproximativ 50% necesare pentru a atinge ținta stabilită.

VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți! CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Francezii au comparat ultimele generații Duster. Concluzia: Comandați Dacia Duster 2 cât mai puteți!

Practic, marca americană a livrat în plus față de 2022 aproape 500.000 de vehicule, un volum uriaș pentru orice constructor auto. Model 3 și Model Y au însumat un volum de 1,74 milioane de vehicule livrate, în timp ce Model S și X s-au limitat la un total de 68.874 unități, cu numai 3,3 procente peste volumul de anul trecut. De menționat însă că o bună parte din vehiculele livrate de Tesla anul acesta au fost comandate în 2022, ceea ce explică și o creștere mai lentă a producției. În total, au fost asamblate 1,84 milioane vehicule Tesla, în SUA, China și Europa, cu 34,8% mai multe față de cele produse în 2022. Dacă Model 3 și Model Y au avut un volum mai mare al producției cu 36,7%, Model S și X au fost produse într-un volum mai mic cu 0,5% ca urmare a reducerii cererii pentru aceste două modele.

Tesla urmează să anunțe rezultatele financiare pentru 2023 pe 24 ianuarie.  

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
vanzari tesla
masini electrice
model y
model 3
productie tesla