Comisia juridică: Mașinile de poliție cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afișat cu 500-1.000 de metri înainte, iar dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție

Comisia juridică: Mașinile de poliție cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afișat cu 500-1.000 de metri înainte, iar dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție
scris 26 iun 2018

Comisia juridică și Comisia pentru transporturi ale Camerei Deputaților au dat marți un raport favorabil pentru proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Codul Rutier, care prevede, printre altele, că prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1.000 de metri înainte. Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Florin Roman, susține că radarele trebuie semnalizate la fel cum se face în toate țările civilizate, iar măsurile asemănătoare în alte țări au dus la scăderea numărului de decese în accidentele rutiere.

Deputatul USR Cătălin Drulă a spus că proiectul de lege a revenit într-o formă “oribilă” și critică partidele politice care au votat aceste modificări. Totodată, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunțat că a cerut Poliției ca în două săptămâni să vină cu propuneri de modificare a legislației rutiere, astfel încât limita de viteză în toate localitățile să fie de 70 de kilometri pe oră, scrie News.ro.

Astfel, potrivit modificărilor adoptate de cele două comisii, “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”.

De asemenea, panoul care atenționează existența unui radar se montează de către administratorul drumului, la solicitarea polițistului.

STUDIU Românii se bazează tot mai mult pe mașinile personale pentru activitățile în familie CITEȘTE ȘI STUDIU Românii se bazează tot mai mult pe mașinile personale pentru activitățile în familie

Pe lângă faptul că mașinile de poliție trebuie să fie inscripționate cu însemnele Poliției Române, potrivit unei completări aduse amendamentului, acestea trebuie să fie poziționate vizbil.

Tot comisiile au decis că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție.

Guvernul a anunțat că nu susține această inițiativă.

Proiectul de lege a fost inițiat de către deputatul PNL Florin Roman, iar cu propuneri de modificări au contribuit și parlamentari ai PSD și UDMR.

“Iar o să sară deontologii de doi metri. Raport final pe proiectul de lege privind interzicerea radarelor ilegale. Nu a radarelor legale. Acestea trebuie semnalizate așa cum se întâmplă în toată lumea civilizată și unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. Avem mulți decedați pe șosele în primul rând că avem drumuri proaste. Apoi neatenția la volan și consumul de alcool. Ceea ce este în prezent nu e în regulă. Prevenția trebuie să devină prioritară! Acolo unde sunt machete cu mașini de poliție, numărul accidentelor soldate cu victime scade. În paralel au crescut amenzile pentru cei care nu respectă regulile în trafic!”, a anunțat Florin Roman pe contul său de Facebook.

La rândul său, deputatul USR Cătălin Drulă a spus că proiectul de lege a revenit într-o formă “oribilă”, anunțând că, deși a fost inițial respins de Comisia de transporturi, acum a fost adoptat.

“A revenit proiectul de lege cu interzicerea radarelor într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce privește viteza. După promulgare, va fi liber la călcat pedala. Deși inițial fusese respins proiectul în Comisia de Transporturi, se pare că s-au dus negocieri și de data asta a fost votat în Comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR”, a scris și Drulă pe Facebook.

El ironizează amendamentul care prevede afișarea unui panou care să anunțe prezența unui radar și critică restul partidelor care au votat raportul.

“S-a transformat într-o caricatură controlul și aplicarea legii rutiere în ce privește viteza de circulație: “atenție că în 500 de metri trebuie să mergeți un pic încet vreo 2-300 de metri, apoi puteți s-o călcați din nou”. Oribil sentimentul când vezi că toate celelalte partidele politice votează la unison mizeria asta. La fiecare vot: pădure de mâini pentru, 6 voturi împotrivă de la USR. Imuni la argumente, imuni la absurditatea prevederilor. Inclusiv membrii acestor partide care păreau oameni rezonabili”, a mai spus acesta.

Deputatul numește “dezgustătoare” lipsa de recție a MinisteruluI de Interne și spune că Guvernul a anunțat că nu susține proiectul, dar nu a făcut nimic altceva.

“Dezgustătoare lipsa de reacție a Ministerului Afacerilor Interne, reprezentantul tăcea mâlc până când am cerut eu explicit să i se dea cuvântul și conform procedurii să exprime poziția Guvernului. A bâiguit că Guvernul nu susține inițiativa și că face mult mai greu să aplice legea, dar atât. Mi-era mie rușine de uniforma și meseria acestui domn. Mâine legea merge la dezbatere în plen și la votul final. Cu toate partidele în afară de USR în spatele ei. Ne vom opune și o vom ataca pe toate căile”, a continuat acesta.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunțat că a cerut Poliției ca în două săptămâni să vină cu propuneri de modificare a legislației rutiere, astfel încât limita de viteză în toate localitățile să fie de 70 de kilometri pe oră.

“Noi vom face o modificare la Codul Rutier, și anume am cerut Poliției ca în termen de două săptămâni să găsească o soluție ei singuri, astfel încât să fie uniformă peste toți. Să nu existe localități unde limita este 50 (de kilometri pe oră – n.r.) și în altele 70. Adică să fie peste tot 70. Cum o vor face, treaba lor. Hai să îi punem să mai muncească și cu creierul decât numai cu buzunarul cetățenului”, a spus Rădulescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
radar
soferi
camera deputatilor