Compania Finnair își întrerupe unele zboruri spre Estonia din cauza interferențelor GPS, puse pe seama Rusiei vecine. Perturbări ale semnalului GPS au fost detectate și în Marea Neagră

Compania Finnair își întrerupe unele zboruri spre Estonia din cauza interferențelor GPS, puse pe seama Rusiei vecine. Perturbări ale semnalului GPS au fost detectate și în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2024

Compania Finnair a anunțat că își întrerupe zborurile către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS din zonă, pe care Tallinn le-a pus pe seama Rusiei vecine, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Interferențele GPS și spoofing-ul (situație în care o persoană sau un program reușește să se identifice ca fiind altcineva prin falsificarea datelor, pentru a obține un avantaj ilegitim - n.r.) s-au înrăutățit în Europa de Est, în Marea Neagră și în Orientul Mijlociu, toate fiind regiuni apropiate de zonele de conflict, potrivit grupului industrial OpsGroup.

Primele orașe din România unde ar putea circula autobuze pe hidrogen CITEȘTE ȘI Primele orașe din România unde ar putea circula autobuze pe hidrogen

GPS-ul este o parte din ce în ce mai importantă a aviației, înlocuind undele radio utilizate pentru a ghida avioanele spre aterizare, scrie News.ro.

Estonia va ridica problema interferențelor GPS cu vecinii săi și intenționează să o discute în cadrul Uniunii Europene și al NATO, a declarat ministrul de externe al țării, Margus Țahkna, după anunțul Finnair.

"Este un fapt că Rusia afectează dispozitivele GPS din spațiul aerian al regiunii noastre", a declarat ministrul prin intermediul unui purtător de cuvânt. El nu a furnizat dovezi pentru această afirmație. Autoritățile estoniene, împreună cu Finnair, lucrează pentru a găsi soluții pentru a restabili traficul aerian în Tartu, a asigurat Țahkna.

Finnair a declarat că două zboruri de săptămâna trecută au fost nevoite să se întoarcă la Helsinki după ce interferențele GPS au împiedicat apropierea de Tartu. "Finnair își va suspenda zborurile zilnice către Tartu, Estonia, în perioada 29 aprilie - 31 mai, pentru ca o soluție alternativă de apropiere, care nu necesită semnal GPS, să poată fi pusă în funcțiune pe aeroportul din Tartu", a precizat compania aeriană finlandeză într-un comunicat.

Transportatorul a mai raportat întreruperi ale GPS-ului în trecut. O purtătoare de cuvânt a declarat că, în prezent, compania nu știe de unde provin aceste interferențe. "Nu avem această informație", a spus ea.

CONFIRMARE Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană. Numărul rutelor va fi redus CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană. Numărul rutelor va fi redus

Perturbațiile s-au înmulțit din 2022, iar piloții Finnair au raportat interferențe în special în apropierea enclavei rusești Kaliningrad, pe coasta Mării Baltice, în Marea Neagră, în Marea Caspică și în estul Mediteranei, a precizat compania.

"În mod obișnuit, interferențele GPS nu afectează rutele de zbor sau siguranța zborurilor, deoarece piloții sunt conștienți de acest lucru, iar aeronavele dispun de sisteme alternative care sunt utilizate atunci când semnalul GPS este interferat", a menționat compania.

Nici Kremlinul, nici Ministerul rus al Apărării nu au răspuns imediat luni la solicitările de comentarii, precizează Reuters.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că este foarte probabil ca Rusia să se afle în spatele unei serii de perturbații ce afectează navigația în regiunea baltică. Ministerul german al apărării a indicat Kaliningradul ca sursă, deși a refuzat să ofere detalii, invocând "motive de securitate militară".

Nici la momentul respectiv Moscova nu a comentat aceste acuzații.

viewscnt
Afla mai multe despre
finnair
gps