Creșteri explozive de cheltuieli cu facturile la energie la CFR și metrou

Creșteri explozive de cheltuieli cu facturile la energie la CFR și metrou
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mar 2022

Proiectele de bugete pe 2022 ale companiilor de stat Metrorex și CFR Călători, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, prevăd majorări masive, de peste 200%, ale cheltuielilor cu energia electrică, din cauza scumpirilor masive, care nu dau deocamdată semne de temperare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile

Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, CEO Oltenia și Tinmar Energy

DETALII AICI

"Cheltuielile cu energie electrică, termică și apă au fost estimate în creștere în anul 2022 față de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 222,36 %, din cauza creșterii prețurilor practicate de furnizorii actuali de energie pe piața de profil și la nivel internațional, a creșterii prețurilor practicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) și de nefinalizarea procedurilor de achiziție prin licitație deschisă la prețurile estimate", se arată în proiectul de buget al Metrorex pe anul în curs.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Documentul nu indică o cifră precisă a acestor cheltuieli.

După cum a relatat Profit.ro, operatorul metroului bucureștean a încheiat de urgență în ultima parte a lunii ianuarie un contract de furnizare de energie electrică pe 3 luni, printr-o negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunț, la un preț de circa 1.731 lei/MWh cu tot cu TVA, de aproape 4 ori mai mare decât cel din contractul anterior, perfectat în 2020 (457 lei/MWh). Compania intenționase inițial să cumpere curent electric pe un an întreg, demers care a eșuat, nici un ofertant neprezentându-se la licitație.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Metrorex estimează pentru 2022 venituri totale de 2,28 miliarde lei, din care subvenții de 736,2 milioane lei, și pierderi de peste 418 milioane lei, cu 47% mai mari față de 2021.

CFR Călători își propune pentru anul acesta venituri de 2,34 miliarde lei, din care subvenții de 1,15 miliarde lei, și pierderi de 657 milioane lei, de aproape 2,5 ori peste cele de anul trecut. Cheltuielile cu energia electrică de tracțiune sunt estimate la 340 milioane lei.

FOTO Val de controale ale ANPC: peste 330 de mari magazine verificate, 68 de unități închise temporar CITEȘTE ȘI FOTO Val de controale ale ANPC: peste 330 de mari magazine verificate, 68 de unități închise temporar

"Față de valoarea preliminată a anului 2021, cheltuiala cu energia electrică de tracțiune a fost fundamentată pentru anul 2022 cu o majorare substanțială de peste 200%, respectiv cu suma de 188,156 milioane lei, având în vedere că Societatea Comercială Electrificare CFR SA, singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar, a comunicat oficial că prețul energiei electrice va crește în anul 2022 cu 198%, altfel spus va crește de la 532,99 lei/MWh la 1.055,46 lei/MWh", se afirmă în draftul de buget. 

La finalul anului trecut, Electrificare CFR SA furniza energie către 1.240 de locuri de consum, din care 342 ale unor clienți noncasnici mari și 898 ale unor consumatori noncasnici mici, cantitatea totală de energie furnizată ridicându-se în 2021 la circa 682.000 MWh. Compania înregistra, la jumătatea lui 2021, pierderi de aproape 13 milioane lei, la venituri de 240 milioane lei, și un efectiv de peste 2.200 de salariați.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
facturi energie
pierderi metrorex
pierderi cfr calatori