Deși multă lume a apreciat că intrarea Dacia în segmentul C-SUV va fi una dificilă, având în vedere nivelul mult mai ridicat al pretențiilor clienților acestui segment, primele cifre privind vânzările pe două dintre cele mai mari piețe ale Europei, Franța și Germania, piețe majore și pentru marca Dacia, arată că startul celui mai mare SUV al mărcii a fost unul foarte bun.
„Am proiectat modelul Bigster cu gândul la clienții din Germania”. Asta ne-a spus șeful Dacia, Denis le Vot, în timpul numeroaselor întâlniri cu presa din perioada de lansare a acestui model. O țintă extrem de ambițioasă, dacă te gândești că clienții germani au la dispoziție o listă lungă de modele ale mărcilor locale, la care se adaugă și alte mărci din portofoliul grupurilor germane, precum Skoda sau SEAT.
Datele din luna iunie privind înmatriculările de automobile din Germania arată că modelul Dacia Bigster a reușit să vândă în a doua lună integrală de existență pe piață un volum de 1.227 de unități. Cifrele sunt, surprinzător sau nu, mai mari decât cele ale unor mici vedete ale segmentului, precum Kia Sportage, Ford Kuga sau Cupra Tavascan, ori decât cele ale Renault Austral și la un nivel foarte apropiate de cele ale Nissan Qashqai. În total, Bigster a înmatriculat deja pe piața din Germania 3.000 de vehicule Bigster, cifre care pot fi considerate un succes pentru un model aflat în a doua lună de prezență pe piață.
Situația este și mai bună, dacă ne uităm în Franța, unde cifrele privind înmatriculările arată că Bigster s-a vândut în iunie în 2.386 de exemplare, depășind deja Kia Sportage, care a fost prezent pe piață toate cele șase luni, sau Hyundai Tucson. De asemenea, a fost foarte aproape de Renault Austral, care este deja o vedetă pe piața locală în segmentul C-SUV, singurul model cu vânzări mai mare decât Bigster pe segmentul său fiind Peugeot 3008.
Dacă analizăm vânzările tuturor modelelor pe cele două piețe majore ale Europei, putem vedea că Bigster a depășit deja Jogger în Franța (2067 unități Jogger) și s-a apropiat de vânzările acestui model în Germania (1305 unități Jogger), amenințând deja poziția lui Duster (1.698 de unități în Germania și 4121 unități în Franța).

În total, de la începutul acestui an, deși nu a fost prezent pe piață decât la finalul lunii aprilie, Dacia Bigster a înmatriculat în Franța 5.836, aproximativ jumătate din vânzările sale din Europa.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, Dacia Bigster a înmatriculat aproximativ 15.000 de unități în Europa, în primele șase luni ale acestui an, fiind deja unul dintre cele mai vândute modele din segmentul C-SUV.
Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro de la șefii Dacia, Bigster țintește un volum de până la 100.000 de unități anual, în următorii ani, având o pondere de 30 – 40% din producția uzinei Dacia din Mioveni. Segmentul C-SUV are un volum anual de circa 3 milioane de vehicule vândute, secretul Bigster fiind prețul suprapus pe dotările specifice acestui segment și spațiul uriaș pentru bagaje.
Denis le Vot, CEO-ul Dacia, a declarat recent pentru Profit.ro că modelul avea, la finalul lunii ianuarie, 8.000 – 9.000 de comenzi. „Este foarte mult, pentru că sunt doar două luni de vânzări și nici nu este încă lansat în toate țările. Pot să vă dau câteva numere: dintr-o sută de clienți Bigster, doar 20 vin de la Renault sau Dacia, ceea ce este uriaș, adică 80% cucerire de clienți de la alte mărci. Iar de la Duster sunt doar 15%, ceea ce este corect și este bine, nu sunt 50%. Asta dovedește că a fost un concept clar. Adică dacă vreau să cumpăr Duster, cumpăr Duster, dacă vreau Bigster, aleg Bigster. Restul de 80% vin de la alte mărci, ceea ce arată că avem un C-SUV clasic. În termeni de cucerire, arată foarte bine”. Șeful Dacia a mai explicat că 80% din comenzi sunt pentru versiunea de top, 1.8 litri hibrid.
Cifrele pentru luna iunie arată că procentul celor care cumpără versiunea 4x4 cu cutie manuală este foarte mic, undeva la mai puțin de 20% din total.