Decizie finală: Radarul trebuie presemnalizat prin panou de avertizare cu cel puțin 500 de metri înainte. Radarul de tip pistol nu poate fi folosit la mai mult de 10 metri de mașina poliției

Decizie finală: Radarul trebuie presemnalizat prin panou de avertizare cu cel puțin 500 de metri înainte. Radarul de tip pistol nu poate fi folosit la mai mult de 10 metri de mașina poliției
scris 5 iul 2018

Orice tip de radar trebuie presemnalizat prin panouri de atenționare, amplasate în localități cu cel puțin 500 de metri înainte de radar, iar în afara localităților - cu cel puțin 2.000 metri înainte. Totodată, radarul de tip pistol va fi utilizat doar la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele poliției rutiere, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament.

Astfel, potrivit modificărilor adoptate prin vot final de Camera Deputaților: ”În cazul utilizării dispozitivelorradar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 metri în localitate și cu minimum 2.000 metri în afara localității, dar nu mai mult de 1.000 metri în localitate şi 4.000 metri în afara localităţii faţă de radar”.

Panourile de atenționare vor fi montate de către administratorul drumului public, la solicitarea poliției rutiere.

Măsură pregătită pentru a combate taximetria liegală: Activitatea și staționarea taxiurilor vor fi permise doar în anumite zone. Firmele și persoanele care efectuează transport fără licență vor fi amendate mai ușor CITEȘTE ȘI Măsură pregătită pentru a combate taximetria liegală: Activitatea și staționarea taxiurilor vor fi permise doar în anumite zone. Firmele și persoanele care efectuează transport fără licență vor fi amendate mai ușor

Conform modificărilor aduse de parlamentari Codului Rutier, radarele vor fi instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. 

Radarul de tip pistol nu va putea fi folosit mai departe de 10 metri de mașina poliției.

”Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme,cu înscrisuri și însemne distinctive”, stabilește proiectul adoptat.

Uber revine în Finlanda după o pauză de 1 an CITEȘTE ȘI Uber revine în Finlanda după o pauză de 1 an

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, “mare parte dintre lucrătorii de poliție rutieră sunt constrânși, pe linie ierarhică, să «colecteze», în termene bine definite, săptămânal sau lunar, așa numitele «norme de amenzi». Pentru a-și realiza «normele de amenzi», agenții constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile (așa numitele pistoale laser) instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere, în zone unde lipsesc indicatorele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliție constatatori, în cele mai multe situații nu poartă, așa cum propriu statut îi obligă, uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele respective.

De asemenea, mare parte a autovehiculelor utilizate în constatarea contravențiilor nu poartă înscrisurile și însemnele dinstinctive. Urmare a acestei stări de fapt, lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în cea mai mare parte a acțiunilor lor pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în nici un fel acțiuni de prevenție a producerii evenimentelor rutiere nedorite.”

Noile prevederi vor intra în vigoare după promulgarea legii de către șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
radar
soferi
pisto
masina
politie
presemnalizare
panou
avertizare
parlament
proiect
lege