DECIZIE Noi condiții la examenul pentru permisul auto: Proba teoretică, susținută oriunde în țară. Pregătirea practică și cea teoretică, separate și recunoscute între școli

DECIZIE Noi condiții la examenul pentru permisul auto: Proba teoretică, susținută oriunde în țară. Pregătirea practică și cea teoretică, separate și recunoscute între școli
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 feb 2024

Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută la orice autoritate competentă, nu doar la cea de domiciliu, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Totodată, pregătirea teoretică și cea practică vor putea fi organizată pe module, respectiv separat, și vor fi recunoscute reciproc de către școlile de șoferi, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI CONFIRMARE Liviu Dragnea reintră oficial în afaceri. Investește în energie

Noile modificări vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la promulgarea legii și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Proiectul adoptat modifică și completează Codul rutier, în scopul eliminării timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, oferind posibilitatea candidaților la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în țară.

Inițiativa prevedea inițial ca și examenul practic pentru obținerea permisului să fie susținut oriunde în țară, cât și ca instructorul auto să fie prezent lângă cursant la susținerea probei practice, dar aceste propuneri au fost eliiminate din forma finală a proiectului.  

DOCUMENT Senatorii au votat scutirea de contribuția la sănătate pentru toate concediile medicale. Surse Profit.ro - Coaliția va păstra scutirea doar pentru boli grave, femei însărcinate și îngrijirea copilului bolnav CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorii au votat scutirea de contribuția la sănătate pentru toate concediile medicale. Surse Profit.ro - Coaliția va păstra scutirea doar pentru boli grave, femei însărcinate și îngrijirea copilului bolnav

Modificările adoptate la obținerea permiselor de conducere

Pregătirea teoretică și cea practică în vederea obținerii permisului de conducere vor fi organizate pe module și vor fi recunoscute reciproc de unitățile autorizate cu atribuții în domeniu, respectiv de școlile de șoferi.  

Conform inițiatorilor, organizarea pe module a pregătirii teoretice și practice în vederea obținerii permisului de conducere va permite unităților autorizate cu atribuții în domeniu o mai bună organizare a activității de pregătire a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, dar și o mai bună planificare a pregătirii practice a candidaților.

Prin această modificarea, susțin autorii proiectului, se vor îndeplini mai multe obiective, cum ar fi:

- se vor elimina timpii mari de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic. (Potrivit autorilor proiectului, există județe cu peste 4 luni de așteptare între cele două probe.);

- candidații pentru obținerea permisului de conducere vor putea face pregătirea practică până în ultima zi înainte de participarea la examenul organizat de autoritatea competentă, conform legii;

”În acest moment, din cauza timpilor mari de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic, și a faptului că elevii termină pregătirea practică odată cu depunerea dosarului, pentru examinarea teoretică se ajunge la situația când foarte mulți candidați își pierd o parte abilitățile de conducere. De asemenea, prin această modificare se evită încălcarea legii, în sensul în care acum unii elevi, la înțelegere cu instructorul auto, își păstrează câteva ore din cele planificate pentru a putea conduce cu câteva zile înainte de examenul practic”, susțin inițiatorii.

- o școală de șoferi va trebui să recunoască cursurile pentru obținerea permisului de conducere pe care candidații le-au parcurs la o altă școală de șoferi.

”De asemenea, prin aceste modificări, școlile de șoferi vor fi mult mai responsabile și atente la pregătirea cursanților, iar separarea celor două module va duce la creșterea competitivității între școlile de șoferi și a calității serviciilor oferite de acestea”, mai susțin autorii proiectului.

Rata de refuz a vizelor de muncă pentru străini s-a dublat. Necunoașterea profesiei sau a limbii engleze, suspiciuni de documente false, trafic sau chiar risc de securitate CITEȘTE ȘI Rata de refuz a vizelor de muncă pentru străini s-a dublat. Necunoașterea profesiei sau a limbii engleze, suspiciuni de documente false, trafic sau chiar risc de securitate

Proba teoretică va putea fi susținută oriunde, nu doar pe raza autorității unde solicitanții de permise își au domiciliul.

Proba teoretică de verificare a cunoștințelor pentru obținerea permisului de conducere se poate susține la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condițiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obținerea permisului de conducere șibeliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința”, este noua prevedere adoptată.  

Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obținerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unități autorizate și că a fost declarat ”admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor, potrivit formei adoptate a legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
conducere
auto
proba
teoretic
practic
examen
separat
șoferi
școală
parlament