DECIZIE RCA - Amenzi mai mari pentru anumiți șoferi

DECIZIE RCA - Amenzi mai mari pentru anumiți șoferi
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2024

Șoferii care circulă fără RCA, dar și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei în funcție de tipul de autovehicul, potrivit modificărilor la Legea RCA, adoptate acum de Senat. În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 de lei și 2.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Măsurile au fost anunțate anterior de Profit.ro ca fiind pregătite.

VEZI AICI ȘI DOCUMENT Schimbări RCA: Cât vor mai primi păgubiții pentru reparații în regie proprie: Nu mai vrem reparații în spatele blocului

Senatul a adoptat, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA, care introduc amenzi foarte mari atunci când șoferii sunt prinși fără RCA ori că circulă cu mașinile atunci când au asigurarea auto suspendată, arată Hotnews.

VIDEO Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi anunță cu cât va vinde prima mașină electrică CITEȘTE ȘI VIDEO Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi anunță cu cât va vinde prima mașină electrică

Reguli la suspendarea RCA: Mașina trebuie scoasă de pe domeniul public

Asiguratul va putea solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiate pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și menționează data de începere și de încheiere a suspendării.

Perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.

Asigurătorul prelungește perioada pentru care a preluat rspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adițional.

DOCUMENT Schimbări RCA: Cât vor mai primi păgubiții pentru reparații în regie proprie: Nu mai vrem reparații în spatele blocului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbări RCA: Cât vor mai primi păgubiții pentru reparații în regie proprie: Nu mai vrem reparații în spatele blocului

Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, asiguratul este obligat să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează contravențional.

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și deținătorilor mandatați să conducă acea mașină, care trebuie menționați la încheierea asigurării RCA.

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:

    a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
    b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
    c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație:(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
    d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate de către:

VIDEO După inspecția japonezilor care au dat bani României, Metrorex arată unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI VIDEO După inspecția japonezilor care au dat bani României, Metrorex arată unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni

    ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române;
    personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (n.a. CNAIR) care efectuează control pe rețeaua de drumuri naționale din România prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica si de a înregistra numerele de înmatriculare/înregistrare ale vehiculelor.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.

VIDEO Avans puternic pe Autostrada Focșani- Bacău CITEȘTE ȘI VIDEO Avans puternic pe Autostrada Focșani- Bacău

Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franșizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.

Proiectul de lege se duce acum spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
soferi