Elon Musk merge în instanță pentru a apăra achiziția de 2,6 miliarde de dolari a SolarCity de către Tesla

Elon Musk merge în instanță pentru a apăra achiziția de 2,6 miliarde de dolari a SolarCity de către Tesla
scris 12 iul 2021

Directorul general al Tesla, Elon Musk, va merge în instanță într-un proces pe care dacă îl va pierde ar putea fi nevoit să plătească 2 miliarde de dolari din averea sa personală considerabilă, transmite CNBC.

Musk va fi primul martor al unui proces în care își va apăra rolul în achiziția SolarCity de către Tesla, de 2,6 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Acționarii i-au dat în judecată pe Musk și pe membrii consiliului de administrație al Tesla, susținând că acordul din 2016 a echivalat cu o salvare a SolarCity.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Aceștia susțin, de asemenea, că preluarea a îmbogățit pe nedrept familia Musk, care se număra printre cei mai mari acționari, și că Musk și alții nu au reușit să dezvăluie toate detaliile pertinente și și-au încălcat responsabilitățile fiduciare.

Musk a insistat că ”s-a recuzat total” de la negocierile privind acordul.

Anul trecut, membrii consiliului de administrație numiți în proces au încheiat un acord cu acționarii Tesla pentru 60 de milioane de dolari, fără a admite săvârșirea unor acțiuni greșite.

Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, a fost singurul inculpat care a ales să ducă lupta în instanță. Nu există un juriu care să fie convins în acest caz.

Rezultatul procesului va fi stabilit de judecătorul Joseph Slights III , a unui tribunal din Delaware

Musk a avut partea sa de probleme legale dincolo de SolarCity. De exemplu, SEC l-a dat în judecată în 2018 pentru fraudă, iar Musk și Tesla au încheiat un acord pentru închiderea procesului, plătind 20 de milioane de dolari fiecare.

Acuzațiile au venit după ce Musk a scris pe Twitter că a încheiat un acord pentru retragerea tesla de la bursă, pentru 420 dolari pe acțiune, o mișcare care a făcut ca prețul acțiunilor Tesla să crească.

Valeriu Gheorghiță afirmă că autoritățile centrale nu se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației: Oricât de bine ar fi fost, științific, organizată campania de comunicare, impactul nu va fi cel scontat CITEȘTE ȘI Valeriu Gheorghiță afirmă că autoritățile centrale nu se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației: Oricât de bine ar fi fost, științific, organizată campania de comunicare, impactul nu va fi cel scontat

Musk a trebuit să renunțe temporar la rolul de președinte la Tesla, ca una dintre condițiile acordului.

Într-un caz separat, el a ieșit învingător după ce expertul în speologie Vernon Unsworth a spus că Musk l-a defăimat atunci când CEO-ul Tesla l-a numit ”tip pedo” pe twitter.

Avocații săi au susținut că expresia ”tip pedo” a fost o retorică aprinsă și nu o declarație de fapt.

Tesla și Musk se confruntă cu multe alte procese, inclusiv cu privire la pachetul de compensații fără precedent al lui Musk pentru funcția de director general și o serie de investigații federale, conform rapoartelor financiare ale companiei.

În cazul SolarCity, judecătorul va trebui să decidă dacă Musk a fost un acționar principal conflictual îm gestionarea achiziției SolarCity.

Cu alte cuvinte, Musk a acționat sau nu în interesul acționarilor Tesla? Și Musk le-a spus acționarilor tot ce meritau să știe?

Cunoscut ca acțiune derivată a acționarilor, acest tip de proces este intentat de investitori în numele unei corporații, mai degrabă decât de persoane fizice sau fonduri. În cazul în care reclamanții câștigă, încasările pot merge la Tesla și nu la părțile interesate care au intentat procesul.

Potrivit documentelor depuse în instanță, Musk deținea 22,1% din acțiunile comune Tesla la momentul tranzacției și 21,9% din SolarCity.

SolarCity a fost un activ cu probleme, care a pierdut numerar pe piața instalării de panouri solare rezidențiale.

Este de așteptat ca avocații lui Musk să susțină că acordul SolarCity nu a afectat deloc acționarii și că aceștiaau votat covârșitor pentru aprobarea achiziției. La urma urmei, acțiunile Tesla au urcat de la un preț de închidere de 43,92 dolari pe 21 iunie 2016 - când Tesla a anunțat că va licita pentru SolarCity - la un preț de închidere de 656,95 dolari pe 9 iulie 2021 (vineri), după o operațiune de divizare a acțiunilor într-un raport de cinci la unu, realizată anul trecut anul trecut.

Compania este, de asemenea, inclusă în prezent în indicele S&P 500 și raportează în mod regulat profiturile.

SolarCity a fost fondată și condusă de verii lui Musk, Lyndon și Peter Rive, dar susținută de Musk, care a ocupat funcția de președinte al consiliului. Între timp, Musk devenit și CEO al Tesla, precum și președintele companiei.

Acesta nu a fost singurul său conflict potențial. SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, a investit 255 milioane de dolari în obligațiuni SolarCity din martie 2015 până în martie 2016. Patru membri ai consiliului de administrație al Tesla dețineau direct sau indirect acțiunile SolarCity în momentul achiziției. Și unii membri ai consiliului de administrație al Tesla dețineau, de asemenea, acțiuni la SpaceX și erau în consiliul său de administrație.

Procesul este de așteptat să se desfășoare până pe 23 iulie 2021, cu excepția cazului în care entitățile caută o soluționare înainte de finalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
tesla