Facilitate avansată pentru Codul Rutier: Permisul de conducere - redobândit mai ușor în urma testului de verificare a cunoștințelor

Facilitate avansată pentru Codul Rutier: Permisul de conducere - redobândit mai ușor în urma testului de verificare a cunoștințelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2021

Testul de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie, care permite redobândirea mai repede a permisului de conducere, ar urma să fie susţinut oriunde pe teritoriul României, potrivit unui proiect legislativ analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce poate fi redusă prin declararea conducătorului auto ca admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Bine de știut: În prezent, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere sau la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Mai mulți deputați USR-PLUS vor însă să schimbe această prevedere și au depus un proiect legislativ în acest sens, argumentând că numeroşi conducători auto sunt nevoiţi să parcurgă distanţe lungi pentru susţinerea testului prevăzut de lege, iar situaţia generează costuri, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic.

FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu. În mai puțin de 5 minute ai soluția CITEȘTE ȘI FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu. În mai puțin de 5 minute ai soluția

Inițiatorii prezintă și exemple care dovedesc necesitatea acestei modificări, precum cazul unui conducător auto care şi-a obţinut permisul de conducere în Baia Mare, dar, între timp, şi-a stabilit reşedinţa în Bucureşti. Dacă i se reține permisul în judeţui Cluj, conducătorul auto nu poate susţine examenul în Bucureşti, oraşul în care locuieşte, ci are de ales între a merge înapoi în judeţul Cluj sau a merge în Baia Mare pentru examen. 

Mai mult, autorii proiectului argumentează că testul de verificare a cunoştinţelor este un test standard la nivel naţional. 

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

”Nu există întrebări special concepute pentru un anumit judeţ, întrucât regulile de circulaţie sunt unice pe întreg teritoriul naţional, conform OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi a normelor metodologice subsecvente pentru testarea cunoştinţelor regulilor de circulaţie. Prin urmare, dacă cineva susţine examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie în judeţul Iaşi trebuie să dovedească acelaşi set de cunoştinţe ca cineva care susţine examenul in judeţul Maramureş, fâră excepţie”, arată inițiatorii.

Prin urmare, proiectul prevede că: ”Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se poate susţine la oricare serviciu al poliţiei rutiere de pe teritoriul României”.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Potrivit autorilor proiectului, în prezent examenul de testare a cunoaşterii regulilor de circulaţie este condiționat de prezenţa fizică a persoanei care îl susţine în oraşul în care şi-a obținut petmisul de conducere/orașul în care a fost constatată contravenţia. 

”Noi considerăm că această prezenţă fizjcă a persoanei în sala de testare din orasul în care şi-a obţinut permisul de conducere/a fost constatată contravenţia nu contribuie în niciun fel la testarea cunoştinţelor şi nu reflectă scopul pentru care se face testarea, care este demonstrarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (unice la nivel naţional)”, subliniază aleșii.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cod rutier
permis
conducere
test
verificare
cunostinte
reguli
circulatie
proiect
lege
parlament