FOTO&VIDEO Austriecii avansează cu tunelurile "Daniela și Alina", la cel mai dificil tronson de autostradă

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2024

Grupul austriac PORR a forat peste 500 de metri,  din lungimea totală de 2.700 de metri, a tunelurilor din galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești, denumite "Daniela și Alina".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO Start într-un amplu proiect de construire a unei noi magistrale de metrou CITEȘTE ȘI FOTO Start într-un amplu proiect de construire a unei noi magistrale de metrou

VIDEO Raducu P Drum

Aproximativ 980 de muncitori au fost mobilizați pe șantierul secțiunii 5 Curtea de Argeș-Pitești a Autostrăzii Sibiu-Pitești, anunțau anterior autoritățile.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

Această secțiune face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.

FOTO Unii proprietari de vehicule electrice Cybertruck se tem că mașinile lor ruginesc, deși Tesla spune că au caroserie din oțel inoxidabil CITEȘTE ȘI FOTO Unii proprietari de vehicule electrice Cybertruck se tem că mașinile lor ruginesc, deși Tesla spune că au caroserie din oțel inoxidabil

Autostrada Sibiu - Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km, fiind împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu - Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022.

Autostrada Sibiu - Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.

FOTO&VIDEO Austriecii avansează cu tunelurile

Autorizația de construire pentru secțiunea 2 Boița-Cornetu, parte a Autostrăzii Sibiu-Pitești A1, va fi emisă în curând, anunță autoritățile.

Contractul aferent acestei secțiuni prevede construcția a:

FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava CITEȘTE ȘI FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava

31,33 km de autostradă

49 de poduri și viaducte

7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m

1 ecoduct în zona localității Lazaret, care avea 210 metri lungime, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7

FOTO Imagini spectaculoase cu cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României. Sunt chemați muncitori din toată țara CITEȘTE ȘI FOTO Imagini spectaculoase cu cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României. Sunt chemați muncitori din toată țara

Și pentru secțiunea 3 Corentu-Tigveni  este în curs de elaborare Proiectul pentru Autorizația de Construire. 

Contractul aferent acestei secțiuni prevede construcția a:

37,40 km de autostradă

96 de poduri și viaduct

un tunel cu o lungime de 1,7 km, care va fi cel mai lung tunel de autostradă din România

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Grupul austriac PORR anunța recent excavarea ajumătate de kilometru din tunelul ce străbate autostrada Sibiu-Pitești, lot 4. Tunelul va avea o lungime totală de 1,35 kilometri. Datorită acestui element, Tigveni-Curtea de Argeș devine primul tronson de autostradă din România, cu tunel, în zona de munte. 

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

Luna trecută a fost relatat că și asocierea de firme Webuild SPA – Tancrad SRL, care realizează lotul al treilea al Autostrăzii Sibiu-Pitești, cea mai complexă secțiune de autostradă din România, care va avea un tunel lung de 1,7km, dar și viaducte de 40 de metri înălțime, a început organizarea de șantier, în așteptarea autorizației de construire. Întreaga lucrare ar trebui să fie finalizată în anul 2028.

FOTO Dacia anunță lansarea noului Spring face-lift CITEȘTE ȘI FOTO Dacia anunță lansarea noului Spring face-lift

Este vorba de tronsonul 3 Cornetu - Tigveni.

FOTO&VIDEO Austriecii avansează cu tunelurile

Secțiunea are o lungime de 37,40 de kilometri și va avea peste 12 kilometri de poduri, pasaje și viaducte, peste 25 de kilometri de lucrări de consolidare, două noduri rutiere și un ecoduct.

VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula

Secțiunea 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești va avea și cel mai lung tunel de autostradă din România.

Pentru asemenea lucrări complexe este nevoie și de foarte mulți angajați. Constructorul Webuild anunță că se caută, în continuare, atât muncitori calificați, cât necalificați. Până acum au fost angajate persoane atât din zonele în care se desfășoară lucrări (Argeș, Sibiu sau Vâlcea), dar și din alte județe ale țării, însă numărul acestora nu este suficient. Se are în vedere, inclusiv, aducerea de muncitori din afara țării.

„Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România, încă, este o problemă. Angajăm forțe calificate cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansamble de cazare”, a precizat Adrian Bodoc, manager proiect Webuild, care a mai adăugat: „Odată ce vom demara lucrările pe întreg tronsonul, 2.000-3.000 de muncitori, operatori și ingineri vor activa în cadrul acestui contract”.

Durata contractului este de 57 de luni, dintre care 12 luni proiectare și 45 de luni execuție.

FOTO ANUNȚ - Ce a acceptat Guvernul din revendicările transportatorilor. Restituirea parțială a accizei la carburant, încă în discuție CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ - Ce a acceptat Guvernul din revendicările transportatorilor. Restituirea parțială a accizei la carburant, încă în discuție

„E o autostradă care trece munții și face legătura dintre Țara Românească și Ardeal. Avem 4,5 milioane metri cubi de săpătură, 3,5 milioane metri cubi de umplutură, peste 50 km de piloți forați. Avem două noduri rutiere, unul la începutul contractului, în localitatea Cornetu și unul în localitatea Șuici, la Rudeni mai exact, în a doua jumătate a contractului. Trebuie să construim și un ecoduct care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7”, a mai declarat Adrian Bodoc, manager proiect Webuild.

Întreaga lucrare ar trebui să fie finalizată în anul 2028. „În momentul de față suntem în etapa de proiectare, lucrăm la  elaborarea proiectului pentru autorizarea de construire și a proiectului tehnic de execuție. Studiile de teren, arheologia, studiile topografice, precum și studiile geotehnice au fost finalizate. Ca lucrări pregătitoare, am început cu organizarea de șantier din comuna Cepari și cu defrișarea pădurilor aflate în fond forestier. Vom mai avea încă o organizare, în zona tunelului, la kilometrul 62+300 și încă o organizare, la începutul contractului, la Cornetu, la km 44+500”, a mai spus Bodoc.

Secțiunea 3 a autostrăzii Sibiu-Pitești va avea cel mai lung tunel de autostradă din România.

Peste 100 de șoferi Bolt și Uber, alături de taximetriști, au ieșit pe stradă să protesteze CITEȘTE ȘI Peste 100 de șoferi Bolt și Uber, alături de taximetriști, au ieșit pe stradă să protesteze

„Tunelul este de o lungime de 1,7 km, cel mai lung tunel de autostradă din România, până în momentul de față. (…) Tunelul este o provocare din punct de vedere ingineresc, dar și structurile, având în vedere că vom avea viaducte cu înălțime de până la 40 de metri”, a precizat Adrian Bodoc.

Pentru cei 37,4 km de autostradă, valoarea contractului este de 5,323 miliarde de lei, fără TVA.

Recent a fost anunțat că au început lucrările la cel mai dificil tronson de autostradă construit vreodată în România. Este vorba despre lotul doi al drumului de mare viteză care va face legătura între Sibiu și Vâlcea. Șoseaua, care va traversa Defileul Oltului prin 50 de tuneluri, poduri și viaducte, ar trebui să fie finalizată până în 2028. Specialiștii în infrastructură susțin însă că șansele sunt mici ca termenul să fie respectat.   

Muncitorii au început azi defrișarea în zona Câineni. Este o operațiune de durată, pentru că o treime din secțiunea lotului 2 este împădurită. Va mai dura câteva luni până când primele utilaje vor fi aduse în zonă.

VIDEO&FOTO - ANUNȚ Când încep lucrările la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești. Imagini spectaculoase, cu sute de muncitori și utilaje CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO - ANUNȚ Când încep lucrările la o nouă secțiune pe Autostrada Sibiu - Pitești. Imagini spectaculoase, cu sute de muncitori și utilaje

Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Va fi cel mai mare ecoduct care va fi realizat pe toată secțiunea. Va uni undeva în zona Lazaret, va uni cei doi versanți, peste calea ferată, peste DN 7 și peste râul Olt.

Tronsonul, cu o lungime de 31,3 kilometri, va lega Boița, din județul Sibiu, de localitatea Cornetu, în Vâlcea. Pentru această bucată de autostradă, Compania de Drumuri Naționale a semnat cu turcii de la Mapa-Cengiz un contract de 860 de milioane de euro.

România, în top la accidente rutiere în afara țării. Firmele de asigurări se plâng că sunt prea multe accidente făcute de români în străinătate CITEȘTE ȘI România, în top la accidente rutiere în afara țării. Firmele de asigurări se plâng că sunt prea multe accidente făcute de români în străinătate

Bogdan Alexandru, coordonator șantier: Zona este foarte accidentată. foarte aproape de noi este râul Olt și pe această zonă vom avea viaducte foarte greu de construit și lucrări multe de consolidare.

Lucrările sunt complexe, însă constructorii se laudă că au mai avut astfel de provocări și că le-au făcut față.

Kutlu Katar, constructor: Traversăm Carpații și putem spune că e cea mai dificilă parte a autostrăzii, dar avem suficientă experiență și putere și sigur vom termina la timp.

Vor fi aduse aici, în mare parte, utilaje din Turcia. La fel, și muncitori.

Bogdan Alexandru, coordonator șantier: Vom aduce muncitori din străinătate. Vom apela și la forța de muncă locală, calificată. Au fost construite tronsoane de autostradă în zonă, dar după cum știm, în România, e o mare problemă cu forța de muncă mai ales în construcții.

Lucrările ar trebui să fie finalizate până în 2028, dar Asociația Pro Infrastructura susține că deja sunt întârzieri.

CONFIRMARE Date oficiale: Dacia a livrat aproape 660.000 de mașini în 2023, Renault de două ori mai multe CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Date oficiale: Dacia a livrat aproape 660.000 de mașini în 2023, Renault de două ori mai multe

Ionuț Ciurea, asociația Pro infrastructură: Sunt multe probleme birocratice pe lot. În primul rând e o problemă cu accesul unde sunt păduri, cu terminarea studiului geotehnic. Deci, nici vorbă să fie terminată toată documentația astfel încât să se poate executa cap-coadă.

Când va fi gata, autostrada Sibiu – Pitești va avea 122 de kilometri, ceea ce înseamnă că drumul care acum se face uneori în 2-3 ore ar putea fi parcurs în mai puțin de 60 de minute.  

viewscnt
Afla mai multe despre
autostradă
drumuri