Geely ar putea lista pe bursă un pachet de acțiuni de la Volvo, în perioada următoare

Geely ar putea lista pe bursă un pachet de acțiuni de la Volvo, în perioada următoare
scris 16 sep 2021

Holdingul chinez Geely pregătește listarea Volvo în perioada următoare, potrivit unor informații neoficiale, publicate de Automotive News. Intențiile de vânzare a unui pachet de acțiuni Volvo au fost anunțate cu mai multe luni în urmă, după ce Geely și Volvo au renunțat să fuzioneze.

Volvo ar putea fi listată pe burse, dacă intețiile chinezilor de la Geely se vor materializa. Noi informații legate de această posibilă operațiune au fost publicate acum, citând persoane din zona financiară. Geely încearcă să monetizeze situația financiară foarte bună a companiei suedeze pe care o deține în procent de 100%. Mai multe mișcări au fost făcute în acest an, pentru consolidarea companiei, iar acum chinezii mizează pe o valoare de piață de circa 20 miliarde de dolari. Potrivit informațiilor pe surse, de tranzacție se ocuă Goldman Sachs și SEB, fiind implicate și alte instituții bancare.

CEO-ul Hakan Samuelsson a declarat pentru Automotive News că decizia va fi luată „până la finalul acestui an”.

Geely a mai avut o tentativă de listare a unui pachet de acțiuni Volvo, în urmă cu trei ani, însă situația incertă a pieței la acel moment a determinat șefii companiei chineze să renunțe. La începutul acestui an a fost publicată informația privind o posibilă fuziune a celor două companii, Volvo și Geely, Ulterior, lucrurile s-au schimbat radical.

Mai întâi, Volvo a anunțat că a cumpărat un pachet de acțiuni la Polestar care îi ridică deținerea la 49,5%. Acțiunile au fost cumpărate de la Eric Li (Li Shu Fu), fondatorul și președintele Geely Holding. Apoi, Volvo a anunțat că preia integral activitățile de producție și rețeaua de vânzări din China, pe care le deținea 50/50 cu Geely. Cele două companii au semnat un acord prin care s-au stabilit clar condițiile în care sunt cumpărate pachetele de acțiuni pe care compania chineză le deține în unitățile de producție și în rețelele de vânzări, pe teritoriul Chinei. Era vorba despre 50% din Daqing Volvo Car Manufacturing Co., Ltd și din Shanghai Volvo Car Research & Development Co., Ltd, ceea ce înseamnă că veniturile acestor două unități vor fi incluse de acum în veniturile companiei suedeze.

Tesla Model 3 rămâne cel mai vândut automobil electric din Europa, dar VW este noul lider al pieței de electrice CITEȘTE ȘI Tesla Model 3 rămâne cel mai vândut automobil electric din Europa, dar VW este noul lider al pieței de electrice

„Geely Holding Group și Volvo Cars își evaluează continuu cele mai bune moduri pentru a colabora și pentru a-și structura operațiunile în interiorul grupului. Aceasta va crea o mai clară structură a deținerilor între Volvo Cars și Geely Holdings”, a declarat la acel moment CEO-ul companiei chineze Geely Holding, Daniel Donghui Li.

Volvo a anunțat cifre record, venituri și profit, atât pentru anul trecut, cât și pentru prima jumătate a acestui an. Pentru a doua jumătate alui 2021, lucrurile s-au schimbat în rău, din cauza crizei de semiconductori, însă Volvo mizează pe rezultate similare cu 2020.

O evaluare a companiei, bazată pe rezultatele din 2020, ar dezavantaja Volvo, deoarece veniturile nete au fost afectate de primele șase luni, în care blocajele induse de pandemie au generat pierderi. Pe întreg anul 2020, compania suedeză deținută de holdingul chinez Geely a obținut venituri de 263 de miliarde coroane (26 miliarde euro) și un profit operațional de 8,5 miliarde coroane (840 milioane euro). Analiștii dau estimări care încep de la 6-7 miliarde euro și merg până spre 20 de miliarde, optimiștii bazându-se pe cifrele foarte bune din 2021.

Geely a cumpărat Volvo de la Ford, în urmă cu 11 ani, pentru 1,8 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
listare volvo
ipo volvo
geely