Gigant auto introduce săptămâna de lucru de patru zile

Gigant auto introduce săptămâna de lucru de patru zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Constructorul auto italian Lamborghini a anunțat că a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producție, într-un moment în care din ce în ce mai multe companii reanalizează structura săptămânii de lucru pentru angajații lor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sindicatele FIOM și FIM-CISL au apreciat că este vorba de un acord "istoric", deoarece este o premieră pentru industria auto din Europa să fie redus semnificativ programul de lucru fără a fi diminuate salariile, ci, dimpotrivă, acestea să fie majorate, scrie Agerpres.

FOTO Dan Boabeș - prima mișcare după cumpărarea Meridian Taxi, anunțată de Profit.ro: Include în flotă mașini complet electrice marca Tesla CITEȘTE ȘI FOTO Dan Boabeș - prima mișcare după cumpărarea Meridian Taxi, anunțată de Profit.ro: Include în flotă mașini complet electrice marca Tesla

Anunțul celor de la Lamborghini vine într-un moment în care multe companii și organisme publice modifică modul în care oamenii lucrează pentru a îmbunătăți bunăstarea angajaților și a promova realizarea de economii după pandemia de COVID-19 și creșterea costurilor.

Scheme similare privind săptămâna de lucru de patru zile, care au fost adoptate în alte țări europene, cum este cazul Marii Britanii, au relevat faptul că angajații au lucrat mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp, în timp ce păstrarea locului de muncă și recrutarea s-au îmbunătățit, iar concediile medicale s-au diminuat.

"Lucrează mai puțin și lucrează mai bine, acesta este principiul care a ghidat aceste negocieri", se arată într-un comunicat de presă al FIOM și FIM-CISL.

Sindicatele au subliniat că muncitorii de pe linia de producție care lucrează pe baza unui program în două schimburi vor alterna o săptămână de lucru de cinci zile cu una de patru zile, astfel că per total numărul zilelor lucrate în decurs de un an se va reduce cu 22 de zile.

Cei care lucrează pe baza unui program în trei schimburi, care include și schimburile de noapte, vor alterna o săptămână de lucru de cinci zile cu două săptămâni de lucru de patru zile, astfel că în cazul acestora numărul zilelor lucrate în decurs de un an se va reduce cu 31 de zile.

ULTIMA ORĂ Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

Acordul convenit la Lamborghini face parte dintr-o negociere mai amplă cu privire la contractul cadru utilizat pentru angajații de la constructorul auto italian, o subsidiară a grupului german Volkswagen, care include și 500 de noi posturi, majorarea salariilor și alte beneficii.

În ceea ce privește remunerația, acordul include o majorare de 50% a actualelor bonusuri variabile plătite muncitorilor, precum și un bonus unic de peste 1.000 de euro ce va fi plătit în cursul acestei luni.

Săptămâna trecută, și producătorul italian de ochelari Essilorluxottica a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a testa modelul săptămânii de lucru de patru zile la uzinele sale din Italia, timp de 20 de săptămâni pe an.

Alte companii italiene, inclusiv grupul Leonardo, din domeniul industriei aerospațiale și al apărării, poartă și ele discuții cu sindicatele cu privire la o flexibilitate mai mare a programului de lucru la facilitățile lor de producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
lamborghini
masini