Hyundai a repornit activitatea în uzina din Cehia. Este a treia fabrică auto care începe producția, după Kia (Slovacia) și Audi (Ungaria)

Hyundai a repornit activitatea în uzina din Cehia. Este a treia fabrică auto care începe producția, după Kia (Slovacia) și Audi (Ungaria)
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 15 apr 2020

Uzina de automobile Hyundai din Cehia a reluat producția, după o pauză de trei săptămâni, cauzată de epidemia de coronavirus. Restartul fabricii s-a făcut cu două schimburi. Kia, cealaltă companie din grupul sud-coreean, a început activitatea în urmă cu o săptămână, în Slovacia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A doua uzină din Europa a grupului Hyundai Kia a fost repornită, în Cehia, la Nosovice, la o săptămână după ce fabrica din Zilina, Slovacia, a pronit primele linii de fabricație. Hyundai are singura uzină europeană la mai puțin de 100 de kilometri de cea a Kia. Potrivit reprezentanților companiei, s-a început cu numai două schimburi, circa 12.000 de angajați fiind rechemați la serviciu în a treia zi după Paștele catolic, respectiv 3.300 de angajați ai Hyundai și 8.700 ai furnizorilor direcți.

"Începem încet, adică în schimburile de dimineață și după-amiază. Acest lucru ne oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește logistica și toate procesele. În cazul în care cineva lipsește, putem suplimenta cu personalul din schimbul de noapte", a spus purtătorul de cuvânt al uzinei. Angajații schimbului de noapte mai stau acasă și primesc 70% din salariu.

Din punct de vedere al măsurilor de protecție, s-a făcut dezinfecția fabricii, se efectuează igienizare pe timpul nopții, iar regimul activităților este unul special, cu program separat la cantină și vestiare reamenajate la distanță.

Unul dintre furnizorii uzinei este Hyundai Mobis, producător de planșe de bord și faruri, care spune că sunt legați de activitatea uzinei de automobile și încep și ei producția. Directorul acestei mici companii, care are uzina în zona Ostrava, în apropiere de frontiera cu Polonia, a declarat că angajații polonezi, aproape 200 de persoane, nu vor veni la serviciu, din cauza restricțiilor din această țară.

Potrivit agenției cehe de știri CTK, angajații Hyundai nu s-au opus reluării producției și au declarat că nu le este teamă să meargă la uzină, vor să-și câștige salariul integral, nu să stea acasă pentru 70% din bani. „Oamenii trebuie să câștige bani și să-și plătească facturile” a declarat un muncitor.

ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China

Uzina Nosovice este singura din Europa a mărcii Hyundai și produce circa 1.500 de vehicule pe zi. În 2019, producția s-a ridicat la 309.500 automobile. Producția a fost oprită pe 21 martie, imediat după explozia cazurilor de coronavirus din Europa.

Celelalte uzine auto din Cehia mai așteaptă până la reluarea producției. Skoda a anunțat că prelungește pauza până pe 27 aprilie, iar PSA a anunțat că schimbă termenul de 17 aprilie pentru 4 mai.

În Europa, doar Kia și Audi au repornit activitatea, în Slovacia și, respectiv, Ungaria.

În Cehia s-au înregistrat peste 6.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, aproape câte sunt în România, însă numărul deceselor este, în acest moment, de 163.

viewscnt
Afla mai multe despre
hyundai
uzina auto hyundai
industria auto coronavirus