Începe Programul Rabla local. Care sunt pașii care trebuie urmați

Începe Programul Rabla local. Care sunt pașii care trebuie urmați
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2023

Programul privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local începe luni, de la ora ora 10:00, persoanele fizice putându-se înscrie pentru a primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant. Bugetul programului este de 240 de milioane de lei, Ministrul Mediului Mircea Fechet a anunțat că 100.000 de români sunt potențiali beneficiari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Proprietarii de mașini vor primi 3.000 lei în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant. Din suma de 3.000 lei, 2.400 lei sunt alocați din Fondul pentru mediu și 600 lei susținuți din bugetul local)”, a subliniat ministrul Mediului Mircea Fechet, citat de News.ro.

Pierderi în creștere pentru divizia de electrice a Ford, dar cu rezultate solide pentru Blue și Pro CITEȘTE ȘI Pierderi în creștere pentru divizia de electrice a Ford, dar cu rezultate solide pentru Blue și Pro

Ministrul a mai specificat că aproximativ 500 de primării sunt înscrise în programul Rabla Local și că fiecare român care va aplica la program va primi 3.000 de lei în schimbul casării autovehiculului vechi.

„Lista celor aproximativ 500 de unități administrativ-teritoriale se află deja pe site-ul Agenției pentru Fondul de Mediu. Cetățenii ar trebui, înainte de a încerca să aplice și înainte de a se înscrie, să se asigure că unitatea administrativ-teritorială unde își au domiciliul este eligibilă în program. Totodată, îmi manifest speranța, după ce vom constata cu toții că acest program va fi unul de succes, așa cum e și Rabla Clasic, cum e și Rabla Plus și restul primăriilor, pentru că în România avem peste 3.000 de UAT-uri, deci mai sunt încă 2.500 care în viitor ar putea să beneficieze de prevederile programului”, a declarat Mircea Fechet.

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca un cetățean să beneficieze de acest program

„Una dintre condiții a fost ca procedura să fie una foarte simplă și atunci va trebui doar să vă înregistrați în siteul AFM-ului, asta dacă nu ați făcut-o deja, pentru că în trecut ați fost beneficiarul unui alt program. Înregistrarea durează foarte puțin. Mai trebuie doar să domiciliați pe raza unității administrativ-teritoriale respective și, bineînțeles, să aveți mașina pe care vreți să scăpați și discutăm aici despre aceste rable, cum le numim, între ghilimele, bineînțeles, mai vechi de 15 ani, care, odată scoase din circulație, nu doar că acest lucru va însemna mai puțină poluare și mai puține gaze cu efect de seră, dar va însemna, probabil că, odată achiziționat un nou autoturism, deși nu există această obligativitate, cu siguranță va avea un consum și mai mai bun de carburant. Și cu siguranță mașinile de ultimă generație sunt mult mai sigure din punct de vedere al siguranței în trafic”, a mai precizat Mircea Fechet.

Întrebat câți români vor beneficia de programul Rabla local, ministrul Mediului a răspuns: „În această primă fază putem să discutăm despre 100.000 de români, potențiali beneficiari ai programului”.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei localități validate în program.

„ Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulație, adică din mașini mai vechi de 15 ani”, a completat Fechet.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla local
masini