Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional

Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iul 2023

Românii care au obținut inițial permisul de conducere în România, iar apoi au ales să îl preschimbe cu un permis de conducere străin vor putea susține un nou examen pentru obținerea permisului românesc fără a mai urma cursurile de pregătire în cadrul școlii de conducători auto, conform unei ordonanțe pregătite în acest scop. Totodată, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va emite în curând permisul de conducere internațional, asmenea altor asociații autorizate în acest scop.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: Preschimbarea permiselor de conducere străine cu documente similare românești este de multe ori dificilă, ca urmare a preschimbării sau a preschimbărilor succesive ale respectivelor permise, comunicarea cu statele emitente fiind adesea greoaie. În această categorie intră și cetățenii români, care au obținut inițial permisul de conducere, prin examen susținut în România, optând pentru preschimbarea acestuia cu un permis de conducere străin.

Ca urmare, acum, titularii permiselor de conducere străine care nu îndeplinesc condițiile de preschimbare cu un document similar românesc pot obține permisul de conducere românesc, în urma susținerii examenului, cu condiția frecventării cursurilor de pregătire în cadrul unei școli de conducători auto.

DOCUMENT - TAROM are cel mai mare grad de încărcare cu pasageri din ultimii 10 ani. ”Profitabilitate fără precedent în ultimii 15 ani!” CITEȘTE ȘI DOCUMENT - TAROM are cel mai mare grad de încărcare cu pasageri din ultimii 10 ani. ”Profitabilitate fără precedent în ultimii 15 ani!”

”Această soluție nu diferă de procedura de obținere a permisului de conducere de către persoanele care nu au mai deținut până la momentul respectiv un astfel de document, însă aceste două categorii de persoane nu pot fi puse pe picior de egalitate”, au constatat autoritățile.

Ca urmare, ordonanța pregătită prevede ca în cazul permiselor de conducere obținute ca urmare a preschimbării sau a preschimbărilor succesive ale unor permise de conducere obținute prin examen în România, care nu îndeplinesc condițiile de preschimbare cu documente similare românești, titularii acestora se pot prezenta la examen în vederea obținerii unui permis de conducere românesc, făcând doar dovada că sunt apți din punct de vedere medical.

În urma dobândirii permisului de conducere românesc la acest nou examen, permisul de conducere național eliberat de către autorități se remite titularilor de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România.

DOCUMENT Și trotinetele electrice provoacă decese: 20 de morți din cauza conducătorilor de trotinete electrice, alte mii de răniți - în ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Și trotinetele electrice provoacă decese: 20 de morți din cauza conducătorilor de trotinete electrice, alte mii de răniți - în ultimii 5 ani

Totodată, cum printr-o ordonanță de la începutul acestui an, Guvernul a stabilit că Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări emite permisul de conducere internațional.

Exeuitivul a stabilit că noile dispoziții nu vor aduce atingere activității de emitere a permisului de conducere internațional de către asociațiile autorizate.

În prezent, Automobil Clubul Român (ACR) este instituția care eliberează, la cerere și contrat uneiu taxe, permisul international de conducere (PIC). Documentul este eliberaty persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului românesc in 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Acum, Executivul a pregătit și hotărârea prin care se prevede eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Direcția generală permise de conducere și înmatriculări va putea elibera permise de conducere internaționale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă și al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat.

Permisul de conducere internațional este valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de 3 ani de la data emiterii acestuia.

Ulterior adoptării hotărârii de Guver, forma, conţinutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional vor fi stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
permis
conducere
obținere
examen
romani
diaspora
intertional
eliberare