Noul guvern portughez este decis să privatizeze compania aeriană de stat TAP

Noul guvern portughez este decis să privatizeze compania aeriană de stat TAP
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Noul Guvern minoritar portughez a anunțat că va menține bugetele echilibrate, va continua reducerea nivelului datoriei țării și va finaliza procesul de privatizare a companiei aeriene de stat TAP, planificat de mult timp, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sub precedenta administrație a socialiștilor, Portugalia a reușit să raporteze un excedent bugetar peste așteptări, de 1,2% din PIB în 2023, de la un deficit de 0,3% din PIB în 2022. În timp ce socialiștii prognozau un excedent bugetar de 0,2% din PIB anul acesta, noul Guvern nu a dat publicității previziuni specifice. De asemenea, autoritățile nu au precizat dacă vând o participație sau toate acțiunile deținute la TAP. Actualul premier, Luis Montenegro, declara în decembrie că intenționează să privatizeze complet operatorul aerian.

ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut la 6,6% în martie, peste așteptările analiștilor. BNR ar putea veni cu tăieri de dobânzi începând cu luna viitoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut la 6,6% în martie, peste așteptările analiștilor. BNR ar putea veni cu tăieri de dobânzi începând cu luna viitoare

Precedentul Guvern aprobase în septembrie vânzarea a cel puțin 51% din TAP, dar procesul a stagnat. Mari companii europene - IAG (proprietarul British Airways), Lufthansa și Air France-KLM - și-au exprimat interesul în preluarea TAP, scrie Agerpres.

TAP are peste 11.000 de angajați, deține peste 90 de aeronave care zboară pe mai mult de 80 de destinații, mai ales în Europa, Brazilia, Statele Unite și Africa.

Guvernul portughez este acționar unic la TAP, companie care a trecut printr-un proces de restructurare, în cadrul unui plan de salvare în valoare de 3,2 miliarde de euro, aprobat de Bruxelles.

Săptămâna aceasta ar urma să fie dezbătut în Parlament programul legislativ al Executivului, care include de asemenea reduceri de taxe pentru familii și companii, pensii și salarii mai ridicate pentru polițiști, profesori și doctori.

Analiștii se așteaptă ca primul test semnificativ al noului Guvern să fie spre finalul anului, la prezentarea proiectului de buget pentru 2025. Dacă acesta nu va fi aprobat, ar putea fi declanșate alegeri anticipate în Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
tap
portugalia