Parlamentarii vor și ei anchetarea Tarom, după ce Dăncilă a trimis corpul de control la compania națională

Parlamentarii vor și ei anchetarea Tarom, după ce Dăncilă a trimis corpul de control la compania națională
scris 18 mar 2019

Mai mulți deputați membri ai Comisiei pentru transporturi solicită declanșarea unei anchete parlamentare la compania națională de transport aerian Tarom, pentru a verifica modul în care în perioada 2017-2018 conducerea companiei și-a îndeplinit obiectivele de performanță, activitățile financiare, achizițiile, investițiile și structura flotei, inclusiv modalitatee de înstrăinare a două aeronave anul trecut.

De ce este important: Solicitarea deputaților vine după ce, la finele lunii ianuarie, premierul Dăncilă a solicitat Corpului de control al prim-ministrului să ancheteze Tarom cu privire la circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate anul trecut.

Parlamentarii vor să ancheteze și ei modul în care au fost vândute cele două avioane din proprietatea Tarom, dar vor să verifice și contractele pentru utilități și servicii, situația capitalului social și al activelor, fluxul de numerar, planul de investiții sau achizițiile efectuate de Tarom.

De asemenea, comisia de anchetă va verifica și modul în care conducerea Tarom și-a îndeplinit obiectivele din contractul de management, ba chiar și modul în care șefii companiei au respectat prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța coprorativă a întreprinderilor publice. 

Solicitarea vine în contextul în care de câțiva ani Tarom se află pe lista companiilor pe care coaliția de guvernare vrea să le excepteze de la obligația managementului corporativ.

Verde, cu acordul Guvernului, pentru legea serviciilor de ridesharing: Platforme ca Uber vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală CITEȘTE ȘI Verde, cu acordul Guvernului, pentru legea serviciilor de ridesharing: Platforme ca Uber vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală

Pentru a fi declanșată investigația parlamentară mai este însă nevoie de aprobarea prin vot în plen al Camerei Deputaților

Parlamentarii vor și ei anchetarea Tarom, după ce Dăncilă a trimis corpul de control la compania națională
Parlamentarii vor și ei anchetarea Tarom, după ce Dăncilă a trimis corpul de control la compania națională

Corpul de control al prim-ministrului a declanșat, în ianuarie, la cererea premierului Viorica Dăncilă, o verificare la compania națională de transport aerian Tarom, ancheta vizând și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate anul trecut.

Guvernul arată că obiectivele acțiunii de control constau în verificarea respectării dispozițiilor legale privind organizarea și funcționarea TAROM S.A., regulile care guvernează sistemul de administrare și control, precum și circumstanțele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018. 

La finalul verificărilor, concluziile vor fi prezentate prim-ministrului și, după caz, vor fi comunicare instituțiilor abilitate pentru dispunerea măsurilor legale ce se impun, mai arată Executivul.

Surpriză: Guvernul renunță la a mai introduce o nouă taxă auto. Nu a găsit formula matematică perfectă CITEȘTE ȘI Surpriză: Guvernul renunță la a mai introduce o nouă taxă auto. Nu a găsit formula matematică perfectă

Tarom are circa 1.850 de salariați și operează în prezent pe zborurile externe și interne cu o flotă de 25 de aeronave. 

Pe 16 iulie, compania a semnat un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru Tarom. Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023. În plus, compania vrea să schimbe 13 avioane din flotă.

Tarom a raportat 2017 ca un nou an cu pierderi, de 172 milioane lei, de 4 ori peste prognoza inițială, bifând astfel al 10-lea an consecutiv pe minus. Un an în care a schimbat mai mulți directori și a căutat diferite soluții pentru a face față operatorilor low-cost, precum un serviciu intranet AirFi cu jocuri, muzică și filme și oferte care au generat indignare și acuzații de gândire învechită și sexism.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
tarom
deputati
comisie
control
dancila
aeronave
airbus
instrainare