VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene

VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 6 iun 2023

Marca premium Lexus, deținută de japonezii de la Toyota, intră pe segmentul european subcompact într-un moment în care mărcile europene se gândesc să iasă, din motive de rentabilitate. Noul SUV LBX va avea un singur motor disponibil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lexus a intrat în Europa în urmă cu mai bine de două decenii, însă de atunci avansul pe această piață a fost unul lent, din cauza prețurilor mai puțin accesibile publicului tânăr. Între timp, marca premium a Toyota și-a lărgim gama, inclusiv cu SUV-uri compacte, derivate în general din modelele de volum ale Toyota. Acesta este și motivul pentru care japonezii au căutat și mai multă popularitate în Europa, iar pentru asta au ales o caroserie de mici dimensiuni, similară cu micul Yaris Cross.

Așa cum a fost și primul sedan creat și dedicat pieței europene, IS 200, noul crossover LBX de la Lexus, lansat în Milano în premieră mondială, are ca țintă principală clienții din Europa. Acesta este și motivul pentru care a fost aleasă platforma TNGA – B, aceeași pe care sunt dezvoltate modelele subcompacte ale mărcii, din care s-a desprins Toyota Yaris Cross, cel mai vândut model al japonezilor în acest an, în Europa. Altfel spus, noul LBX este mai mic decât UX, echivalentul lui Corolla Cross.

Designul acestui model a trecut printr-un proces destul de anevoios, după cum a relatat Chief Operating Officer al Toyota, Simon Humphries, în cadrul evenimentului de lansare. „Nu mă deranjează să vă spun că am eșuat mizarabil la prima încercare, când am făcut prima propunere de design a lui LBX. Am căzut în capcana creării unei mașini mici cu proporții mici. Ne-am dat seama că încercam să opeărm cu constrângeri convenționale, autoimpuse”. Ulterior, mașina a fost redesenată de la zero, fiind mărit ampatamentul, dar menținându-și lungimea totală, ca urmare a indicațiilor șefului Lexus de atunci, Koji Sato, care astăzi a devenit președinte al întregului grup Toyota.

VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene

Ceea ce a rezultat la finalul procesului de creație este un automobil cu foarte multe trăsături sportive, care amintesc de mașinile sport italiene, în special de Alfa Romeo. Mașina are o lungime de numai 4,19 metri, comparabil cu cea a principalilor rivali, Audi Q2 și Mini Countryman, în timp ce ampatamentul este de 2,58 metri, comparabil cu cel al Dacia Sandero. Așadar, vorbim despre o mașină foarte mică, dar care ar putea să atragă un procent important de clienți din segmentele de crosoovere de volum.

Dacia surclasează Citroen în Franța, pe o piață care depășește pentru prima dată vânzările din anii de criză CITEȘTE ȘI Dacia surclasează Citroen în Franța, pe o piață care depășește pentru prima dată vânzările din anii de criză

Un singur motor vor avea la dispoziție clienții, atunci când va fi lansată pe piață mașina: un hibrid de 1.5 litri, benzină, 136 CP, însoțit de o cutie eCVT. Va exista și o versiune 4x4, dar una bazată pe un al doilea motor electric, așa cum este cazul și la Yaris Cross.

VIDEO & FOTO Lexus lansează primul SUV subcompact, destinat pieței europene

Nivelul de echipamente standard va fi unul ridicat, specific mărcilor premium, iar nivelurile de echipare vor fi mai degrabă versiuni stilistice, decât echipări ierarhice, fiind denumite „teme de design”, care au ca scop atragerea diferitelor tipuri de clienți.

Noul Lexus LBX va fi disponibil pentru comenzi abia în trimestrul patru al acestui an, atât în Europa, cât și în Japonia și câteva alte piețe ale lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
lexus lbx
toyota
yaris cross