Piața auto din Germania se îndreaptă spre un an 2021 mai slab decât cel din 2020

Piața auto din Germania se îndreaptă spre un an 2021 mai slab decât cel din 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2021

Piața auto din Germania a înregistrat o scădere de 31,7% în noiembrie, cea de a cincea lună de scădere consecutivă, afectată de penuria internațională de componente electronice care face din 2021 un an mai slab decât 2020, afectat de pandemia de Covid, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, 198.258 de autoturisme noi au fost înmatriculate luna trecută în cea mai importantă economie europeană, potrivit cifrelor publicate vineri de Autoritatea Germană pentru Transport Rutier (KBA). Pe ansamblul primelor 11 luni, în Germania au fost înmatriculate 2,4 milioane autoturisme, în scădere cu 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Agerpres.

Lege promulgată: Procesul verbal care demonstrează plata amenzilor contravenționale nu mai trebuie trimis la Poliție CITEȘTE ȘI Lege promulgată: Procesul verbal care demonstrează plata amenzilor contravenționale nu mai trebuie trimis la Poliție

În timp ce înmatriculările Tesla au crescut cu 234,1% în ritm anual, toate mărcile germane de automobile au înregistrat scăderi de două cifre în luna noiembrie, în frunte cu Ford (minus 55,3%), Audi (minus 44,9%), Volkswagen (minus 42,1%), Mercedes (minus 37,4%) și BMW (minus 31,8%). Înmatriculările Dacia au scăzut și ele cu 19%, până la 3.807 unități în luna noiembrie.

Singura creștere înregistrată în noiembrie s-a înregistrat în cazul vânzărilor de automobile electrice, care au reprezentat o cincime (20,3%) din înmatriculări, în fața automobilelor diesel (16%), dar în urma automobilelor pe benzină (33%). În total, 34% din autoturismele noi înmatriculate în luna noiembrie au fost vehicule reîncărcabile (electrice și hibride reîncărcabile), un nivel record potrivit KBA.

Pe ansamblul acestui an, experții și federațiile se așteaptă ca piața auto din Germania să înregistreze o contracție de aproximativ 10% comparativ cu anul 2020. Astfel, Federația Constructorilor Străini (VDIK) mizează pe 2,6 milioane de înmatriculări în acest an, în scădere cu 11% în ritm anual, iar directorul Centrului de studii auto de la Duisburg, Ferdinand Dudenhöffer, mizează pe o contracție de 8% până la 2,69 milioane de autoturisme înmatriculate.

"Piața auto germană nu a cunoscut o situație atât de proastă de la Reunificare", susține Ferdinand Dudenhöffer, într-un raport publicat luni. În timp ce în 2002 vânzările de automobile au fost afectate de închiderea reprezentanțelor, și chiar a uzinelor auto, "efectele secundare ale pandemiei, sub forma penuriei de cipuri, turbulențele de-a lungul lanțurilor logistice și creșterea prețurilor la materiile prime au destabilizat piața auto mondială în 2020", a explicat Ferdinand Dudenhöffer.

Potrivit acestuia, Germania a fost afectată în mod deosebit de criza semiconductorilor, care a impus oprirea producției și a provocat dezordine într-o mare parte a economiei, inclusiv în industria auto.

Datele publicate de Asociația Industriei Auto din Germania (VDA) arată că producția internă a constructorilor germani a scăzut cu 32% în luna noiembrie până la 307.200 de autoturisme, iar pe ansamblul primelor 11 luni se înregistrează o scădere de 12%.

În plus, sectorul auto nu a depășit complet criza, după o ușoară îmbunătățire în cursul anului următor, relansarea nu ar urma să aibă loc decât în 2023, chiar dacă nivelul vânzărilor mondiale nu va reveni încă la nivelul din 2019, estimează Ferdinand Dudenhöffer. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
masini