Prima AGA la Porsche după listarea pe bursă și primele dividende pentru investitori

Prima AGA la Porsche după listarea pe bursă și primele dividende pentru investitori
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 28 iun 2023

Constructorul german de automobile sport Porsche a decis să acorde primele dividende investitorilor la prima Adunare Generală a Acționarilor desfășurată după listarea din 2022, în valoare totală de aproape un miliard de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei doi șefi ai Porsche AG, președintele Wolfgang Porsche și CEO-ul Oliver Blume, au anunțat acționarii companiei că își mențin strategiile și previziunile financiare anunțate anterior. Prezenți în fața acționarilor la prima AGA după listarea pe bursa din Frankfurt, în urma celui mai mare IPO din istoria Europei, cei doi au prezentat propunerea de acordare a dividendelor pentru 2022, cu 1 euro pentru acțiunile ordinare și 1,01 euro pentru acțiunile preferențiale, în valoare totală de 915,5 milioane de euro. Suma include și cele 4,5 milioane de euro pentru acțiunile preferențiale.

Rezultatul vina la finalul unui an de succes, marcat de patru recorduri pentru Porsche: livrări totale (309.884 vehicule), venituri din vânzări (37,6 miliarde euro), profit operațional (6,8 miliarde euro) și cash flow net (3,9 miliarde euro).

CEO-ul Oliver Blume a declarat acționarilor că strategia va fi în continuarea una „de lux modern, sportiv”. Prognozele pentru 2023 au fost menținute: „Ne așteptăm la venituri din vânzări ale grupului într-un coridor de aproximativ 40 până la 42 de miliarde de euro”, a mai spus Blume. „Pentru randamentul vânzărilor grupului, ne așteptăm în continuare la 17 până la 19 la sută – cu condiția ca situația globală și a aprovizionării să nu se înrăutățească semnificativ. Pe termen lung, urmărim o rentabilitate a vânzărilor de peste 20%. Și rămânem fixați pe asta”. De asemenea, compania a precizat că își propune, pe termen mediu, să distribuie ca dividende aproximativ jumătate din profitul consolidat după impozitare.

Dacia părăsește campionatul italian de fotbal CITEȘTE ȘI Dacia părăsește campionatul italian de fotbal

Listarea Porsche AG a avut loc pe 29 septembrie 2022, momentul fiind marcat de un volum de peste 170.000 de investitori privați care cumpăraseră acțiuni în cadrul IPO, inclusiv un procent însemnat de achiziții între 1 și 40 de acțiuni cu sume până la 3.300 de euro. „Suntem mândri de asta. Pentru că demonstrează că Porsche este un brand care vorbește oamenilor. Mulți oameni se simt conectați la Porsche. Toți au crezut în noi și și-au pus încrederea în noi. Și ei continuă să o facă. Asta ne face fericiți”, a spus Oliver Blume. După 81 de zile, succesul acțiunilor Porsche a adus intrarea rapidă în principalul indice bursier german (DAX). „Odată cu IPO-ul nostru din toamna anului trecut, un vis grozav s-a împlinit. Ne-a oferit o nouă independență și o mai mare flexibilitate”, a subliniat Blume. „Cu toate acestea, putem continua să profităm de sinergiile cu Grupul Volkswagen. Și asta ne permite să ocupăm ceea ce este, în opinia noastră, o poziție aproape fără precedent în industria auto internațională”.

Odată cu AGA, Porsche a anunțat că, începând de la 1 noiembrie, în Comitetul Executiv al diviziei Car IT va intra Sajjad Khan, expert internațional în dezvoltarea de software inteligent, fost membru al board-ului Mercedes-Benz, în funcția de CTO, și de asemenea fost membru al managementului BMW Group, unde a condus dezvoltarea Connected Drive.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche
actionari porsche
aga porsche
profit porsche
olvier blume