Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, caută cumpărători pentru divizia OLX Autos de vânzări mașini second-hand

Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, caută cumpărători pentru divizia OLX Autos de vânzări mașini second-hand
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mar 2023

Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, explorează “toate opțiunile” pentru divizia OLX Autos de vânzări mașini second-hand, în urma încetinirii pieței de profil, urmând să se concentreze pe segmentele-cheie ale afacerii din domeniul anunțurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție. În acest an, conferința va fi organizată pe 7 martie, la Marriott Grand Hotel Bucharest, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Activitatea de bază a grupului OLX continuă să înregistreze performanțe solide, cu o creștere susținută și o îmbunătățire a profitabilității, fiind bine poziționată pentru o extindere ulterioară.

În schimb, divizia OLX Autos de vânzări mașini rulate a fost afectată de provocările macroeconomice și de piață în curs de desfășurare.

TABEL OMV Petrom a scumpit benzina cu 5 bani/l. Diferența față de prețul motorinei se apropie de 60 bani/l. Care sunt explicațiile CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a scumpit benzina cu 5 bani/l. Diferența față de prețul motorinei se apropie de 60 bani/l. Care sunt explicațiile

“Costul mai mare al capitalului, inflația ridicată și inversarea tendințelor din pandemie au dus la o încetinire semnificativă și persistentă a pieței de mașini second-hand”, transmite compania.

Prosus va explora “toate opțiunile” pentru OLX Autos, în condițiile în care urmărirea unei strategii de creștere globală “nu mai reprezintă abordarea corectă pentru acționari”.

Ieșirea din OLX Autos va duce la o îmbunătățire semnificativă a profitabilității segmentului de anunțuri în ansamblu, potrivit companiei.

OLX Autos deține peste 550 de centre de inspecție pentru mașini rulate, în principal în cele două Americi și Asia.

ULTIMA ORĂ Aramco a semnat o scrisoare de intenție cu Renault pentru intrarea în compania de motoare, cu uzină la Mioveni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Aramco a semnat o scrisoare de intenție cu Renault pentru intrarea în compania de motoare, cu uzină la Mioveni

Divizia este prezentă și în Turcia și Polonia, cu brandurile Otoplus letgo și, respectiv, 321Sprzedane, printre cele mai mari platforme locale de vânzări mașini second-hand.

La finele anului 2021, Prosus anunța planuri pentru extinderea afacerilor pe segmentul online al vânzărilor și închirierilor de mașini, inclusiv în Europa de Est.

"Afacerea noastră cu tranzacții auto se află într-un stadiu destul de incipient și vrem să o construim cu adevărat. Investim în locuri precum Indonezia, India și Europa de Est, unde trebuie să adăugăm facilități, precum centre de inspecție”, declara atunci directorul general al Prosus, Bob Van Dijk.

Pe lângă OLX Autos, Prosus deține acțiuni la mai multe companii din sectorul auto, printre care AutoTrader, cea mai mare platformă de vânzări pentru mașini noi și de ocazie din Africa de Sud, compania braziliană de închirieri auto Kovi și Autovit.ro, liderul pieței de anunțuri auto în România.

Lista companiilor din portofoliu mai include, printre altele, eMAG, PayU, Swiggy, iFood, DeliveryHero, Udemy și MakeMyTrip. Prosus controlează aproximativ 80% din eMAG, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu. 

Cea mai valoroasă deținere rămâne însă participația de aproape 29% la gigantul chinez din domeniul internetului Tencent, evaluată în prezent la 129 miliarde de dolari.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
prosus
olx
olx autos
vanzari masini second hand
exit olx autos