Renault-Nissan anunță plecarea șefului Avtovaz, Bo Inge Andersson

Renault-Nissan anunță plecarea șefului Avtovaz, Bo Inge Andersson
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2016

Alianța Renault-Nissan a anunțat, luni, că Bo Inge Andersson intenționează să demisioneze din funcția de director general al producătorului auto rus AvtoVAZ, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Boardul Avtovaz se va întâlni în data de 15 martie și ar urma să anunțe înlocuirea lui Andersson, se arată în comunicatul alianței Renault-Nissan.

Săptămâna trecută, șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat că o schimbare a conducerii AvtoVAZ ar fi "normală la un anumit moment", confirmând așteptările potrivit cărora Bo Andersson va fi înlocuit curând.

Speculațiile privind viitorul lui Andersson s-au intensificat, în principal în presa rusă, după ce pierderile AvtoVAZ s-au triplat, de la 25 de miliarde de ruble în 2014, până la 73,85 miliarde de ruble (930 de milioane de dolari) anul trecut.
Renault a decis să deprecieze valoarea investiției sale la AvtoVAZ cu 225 milioane de euro, până la 91 milioane de euro.

Vânzările Dacia în Marea Britanie au scăzut ușor în primele două luni ale anului, pe o piață în creștere CITEȘTE ȘI Vânzările Dacia în Marea Britanie au scăzut ușor în primele două luni ale anului, pe o piață în creștere

Adresându-se jurnaliștilor la Salonul Auto de la Geneva, Ghosn a refuzat să dea orice fel de asigurări privind rămânerea lui Andersson la conducerea celui mai mare producător auto din Rusia. Contractul suedezului de 60 de ani urma să fie reînnoit în cursul acestui an.

"Zvonurile vor continua până când boardul va decide să facă schimbări, care sunt normale la un anumit moment. Conducerile vin și pleacă", a precizat Ghosn.

Sub conducerea lui Andersson, AvtoVAZ a concediat mulți angajați, a diminuat costurile și a încercat să scadă corupția și ineficiența.

Ghosn a subliniat că posibila înlocuire a lui Andersson nu ar trebui să fie văzută ca o reacție la performanțele financiare ale AvtoVAZ, afectate de problemele economice din Rusia.

Vânzările de automobile pe piața rusă s-au prăbușit cu 36% anul trecut pe fondul intrării în recesiune a economiei rusești, din cauza sancțiunilor internaționale și a scăderii prețului petrolului.

Renault deține o participație de 50% la compania holding care controlează AvtoVAZ, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deține un pachet de 17,13%, iar corporația rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%.

Împreună, Renault, Nisan și AvitVAZ au fost responsabile pentru aproximativ o treime din cele 1,6 milioane de autoturisme noi vândute anul trecut în Rusia, însă, cu toate acestea, vânzările lor combinate au scăzut cu 32% în ritm anual. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
avtovaz
bo inge andersson
renault-nissan