Senatorii renunță la zborul cu curse low cost pentru anumite vizite în străinătate

Senatorii renunță la zborul cu curse low cost pentru anumite vizite în străinătate
scris 19 iul 2022

Transportul internațional pe curse aeriene Iow cost în cazul vizitelor în plan bilateral ale senatorilor se va realiza numai în condițiile în care se fac rezervări la aceste curse pentru toți membrii delegației, în baza deciziei șefului delegației și/sau ”în funcție de circumstanțe obiective care nu fac posibilă deplasarea cu zboruri de linie”.

Propunerea, analizată de Profit.ro, a fost discutată de conducerea Senatului, având în vedere că, spre deosebire de biletele de avion achiziționate la companiile aeriene care au curse de linie (cu sau fără escală), la care se pot face rezervari de locuri ce pot fi menținute mai multe zile, urmând ca emiterea biletului de avion (care implică și costurile aferente achiziției) să se facă ulterior, la cursele Iow cost locurile rezervate se păstrează doar dacă achiziția biletului de avion se efectuează în aceeași zi în care s-a făcut rezervarea (dovada plății permite rezervarea locului în avion și garantarea tarifului inițial). În caz contrar, rezervarea este anulată.

Blue Air atacă în instanță amenda încasată de la Protecția Consumatorului și vorbește de \ CITEȘTE ȘI Blue Air atacă în instanță amenda încasată de la Protecția Consumatorului și vorbește de "propuneri mai mult sau mai puțin voalate, venite din partea președintelui ANPC"

”Prin urmare, pentru achiziția biletelor de avion la curse Iow cost nu se poate aplica procedura folosită pentru achiziționarea biletelor la curse de linie, deoarece ar trebui ca Biroul Permanent să aprobe participarea la acțiune și devizul de cheltuieli aferent înainte de efectuarea rezervării biletului”, se arată în nota cu măsura propusă.

Argumente pentru renunțarea la cursele low cost

Documentul citat invocă o serie de argumente pentru care conducerea Senatului are dificultăți în achiziționarea biletelor low cost.

- Cadrul legal în vigoare nu permite achiziționarea biletelor de avion înainte de aprobarea actiunii și a devizului de cheltuieli de către Biroul Permanent; ca atare, după aprobarea acțiunii, există riscul să nu mai existe bilete la cursa Iow cost solicitată; în această situatie, se va folosi rezervarea făcută pe cursa de linie;

- Pentru biletele de avion pe curse de linie, termenul de emitere este stabilit, de regulă, cu 24 zile înaintea plecării, pentru a se reduce riscul plății de penalizări în cazul în care, ulterior aprobării acțiunii, senatorul își anulează participarea sau solicită modificarea coordonatelor de deplasare. Dat fiind că biletele pe curse Iow cost se achiziționează și se emit în ziua rezervării, imediat după aprobarea acțiunii, riscul plății de penalizări ca urmare a anulării participării/modificării coordonatelor de deplasare este semnificativ mai mare;

VIDEO Murad iese la rampă: Actualul sezon estival - cel mai slab din ultimii 30 de ani. Mamaia a fost transformată în cartier de oraș, Eforie este cea mai grozavă stațiune, în Costinești sunt probleme. Primarul Constanței - Demisia! CITEȘTE ȘI VIDEO Murad iese la rampă: Actualul sezon estival - cel mai slab din ultimii 30 de ani. Mamaia a fost transformată în cartier de oraș, Eforie este cea mai grozavă stațiune, în Costinești sunt probleme. Primarul Constanței - Demisia!

- Riscul anulării/amânării zborurilor este mult mai ridicat în cazul companiilor Iow cost. În cazul anulării zborului în afara orelor de program, zile libere (sâmbăta, duminica și sărbătorile legale), sau alte situații în care funcționarul public însărcinat cu rezervarea și achiziționarea biletelor nu-și poate îndeplini obligațiile rezultate din Fișa postului, rezultă două situații: achiziționarea unui alt bilet de zbor de către demnitar sau anularea deplasării;

- Rezervarea biletelor se poate face numai la clasa economic, în majoritatea cazurilor; la estimarea costului/rezervarea biletului Iow cost trebuie avute în vedere cheltuielile suplimentare (bagaj de cală, excedent de bagaj, mese la bord ș.a.);

- În evaluarea generală a opțiunii pentru curse Iow cost trebuie să se țină seama și de implicațiile aterizării/decolării delegațiilor Senatului pe/de pe aeroporturile folosite de companiile Iow cost, situate, frecvent, la distanțe mai mari față de localitatea de destinație (ex. costuri mai mari ale transferurilor aeroport/hotel; gestionare mai dificilă a formalităților de întâmpinare/conducere a delegațiilor de către misiunile diplomatice ale României).

BNR vede riscuri considerabile la adresa economiei, presiuni pe cursul de schimb și subliniază că majorările de dobândă trebuie atent dozate CITEȘTE ȘI BNR vede riscuri considerabile la adresa economiei, presiuni pe cursul de schimb și subliniază că majorările de dobândă trebuie atent dozate

Prin urmare, nota citată prevede că: ”Opțiunea rezervării de bilete pe curse Iow cost în baza solicitărilor individuale ale membrilor delegației nu este aplicabilă în cazul vizitelor în plan bilateral ale delegatiilor Senatului. Acest tip de acțiune, în care întreaga delegație are un program comun, care trebuie gestionat de organizatori și de misiunile diplomatice ale României în mod unitar, de la sosirea în țara respectivă și până la plecare, impune deplasarea întregii delegații în/din străinătate pe aceleași coordonate.” 

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
zbor
low cost
renunta
strainatate
delegatie
linie