Sistemele automate de limitare a vitezei vor fi obligatorii în Europa

Sistemele automate de limitare a vitezei vor fi obligatorii în Europa
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 iul 2022

Din 2024, toate mașinile noi vândute în Europa vor trebui, obligatoriu, să fie dotate cu tehnologie de limitare automată a vitezei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ca partea a unui pachet mai amplu de legi, numit Regulamentul General Privind Siguranța Vehiculelor, Uniunea Europeană a adoptat o reglementare care prevede ca vehiculele noi vândute aici să fie dotate cu sisteme automate de limitare a vitezei.

Noua reglementare nu se aplică imediat mașinilor aflate în showroom, ci va deveni obligatorie în iulie 2024 și se va aplica tuturor vânzărilor de mașini noi.

Ford Motor recheamă alte 100.000 de vehicule pe piața americană, din cauza riscului de incendiu CITEȘTE ȘI Ford Motor recheamă alte 100.000 de vehicule pe piața americană, din cauza riscului de incendiu

Astfel, producătorii care vând mașini în Uniunea Europeană vor trebui să și le doteze cu sisteme ISA (intelligent speed assistance). Aceste sisteme folosesc GPS și/sau camere video care recunosc limitatoarele de viteză.

În funcție de cum sunt configurate, sisteme ISA pot atenționa șoferul, pot reduce automat viteza conform indicatoarelor sau pot chiar să taie direct puterea motorului.

Conform unei cercetări finanțate de Uniunea Europeană, introducerea obligativității pentru sistemele ISA va reduce numărul fatalităților cu între 26% și 50%.

Problema este că, uneori, ISA nu funcționează perfect. Testele au arătat că există situații în care sistemul limitează viteza uneori cu întârziere, sau chiar impune viteza greșită, deoarece nu a „văzut” corect ce scria pe indicator.

viewscnt
Afla mai multe despre
isa
limitarea vitezei
europa